Pénzügy

Drágulást hozott a minimálbér bevezetése

taxi (taxi)
taxi (taxi)

Németországban többet kell fizetni a taxisoknak, pincéreknek, fodrászoknak.

Több szolgáltatás jelentősen drágult Németországban, miután általánosan kötelező, óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezettek be – tudósít az MTI. Több ágazatban emelni kellett a fizetéseket, ennek következtében az utóbbi húsz év átlagának kétszeresével vagy még jobban emelkedtek egyes szolgáltatások díjai is.

A taxizás ára januárban csaknem 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet annak ellenére is, hogy az üzemanyag ára csökkent. 1992 óta minden évben jellemzően 0,4 százalékos volt a januári drágulás. Egy korsó sörért 2,4 százalékkal kell többet fizetni, mint 2014 elején, pedig általánosságban csökkentek a fogyasztói árak.

Több szakma művelői – például taxisok, szállodai alkalmazottak, pincérek, fodrászok, pékek – 8,5 eurónál alacsonyabb órabérért dolgoztak korábban. A munkaadók panasza szerint az egységes minimálbér bevezetése a bürokráciát is növeli.

Az országos munkaügyi hivatal vezetője a panaszokra úgy reagált, hogy a bürokrácia jogállamiságot is jelent, a minimálbér miatt viszont egyelőre nem történtek elbocsátások. Szakértők szerint ugyanakkor nem leépítésektől kell tartani, hanem attól, hogy kevesebb új állás jön létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik