Pénzügy

Brutálisan alulfizeti dolgozóit a CBA

cba (cba)
cba (cba)

A kereskedelmi láncok közül a magyar multi fizet a legkevesebbet, gyakran minimálbér körül. A legtöbbet pedig az egyik német áruházláncban kereshetik a dolgozók.

A Figyelő ágazati elemzéséből derül ki az, hogy a nyolc áruházlánc közül ki hogyan fizet a dolgozóinak. A legkevesebbel a CBA-s dolgozóknak kell beérniük, átlagban bruttó 134 ezer forinttal. Emiatt nem jártak túl jól a korábbi Match és Profi eladói sem, hiszen a 2011-es bruttó 220 ezer forintos átlag helyett ennél jóval kevesebbel kellett beérniük, miután 2012-ben felvásárolta őket a CBA.

A lap úgy tudja egyébként, hogy a központi CBA-knál nagyjából az iparági átlagnak megfelelő a fizetés, míg a kisebb üzletekben inkább a minimálbért kerülgetheti.

A második legrosszabbul fizető cég a német központú Metro volt, ahol bruttó 155 ezer forintos az átlag. Ez utóbbi adatról a cikk megjelenése után derült ki, hogy téves volt, az áruházlánc dolgozói ugyanis bruttó 207 ezer forintot kerestek átlagban 2013-ban. (A Figyelő is helyesbített következő számában.) 

Ehhez képest kifejezetten örülhetnek, akik más német láncoknál kaptak állást, az ő bérük ugyanis a legmagasabbak közé tartozik a nyolc lánc közül: az Aldiban bruttó 299 ezer forint az átlag, a Lidlben pedig 244 ezer forint.

A leghatékonyabban egyébként a három német lánc, az Aldi, a Lidl és a Penny Market dolgozik, utóbbi kettő nyereséges is, akárcsak a CBA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik