Pénzügy

A dán korona az új svájci frank?

dania(960x640).jpg (dánia, )
dania(960x640).jpg (dánia, )

A szakértők azt találgatják, indítanak-e újabb támadást a dán korona ellen a devizapiaci befektetők, és ha igen, képes lesz-e ellenállni a rohamnak az észak-európai ország jegybankja.

A dán jegybank kénytelen egyre durvább eszközöket bevetni a korona felértékelődésének megelőzése érdekében – írja a CNBC a napi.hu tudósításában. A legutolsó intézkedést csütörtökön jelentették be: a Nationalbanken mínusz 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra vitte le betéti kamatát, azaz ekkora díjat szed a kereskedelmi bankoktól, ha nála helyezik el pénzüket betétben.

Ezt megelőzően lemondták az esedékes állampapír-kibocsátást, miután az ország 2015-ös devizaszükséglete már a spájzban van. Minden szokásos eszközt bevetnek az euró/korona árfolyam védelme érdekében – magyarázza Kamal Sharma, a Bank of America Merrill Lynch devizastratégája. Tovább fogják folytatni a devizapiaci adásvételeket és jó eséllyel újabb kamatvágásokra is elszánják magukat. A kockázatok kevéssé fogják visszatartani a jegybank döntéshozóit.

A befektetők máris elkezdtek spekulálni a dán koronával. Arra játszanak, hogy a korona rögzített árfolyama elesik. A pénz egy része a dán tőzsdére áramlik. Főként az országra koncentráló befektetési alapok és nyílt végű befektetési alapok tolják be a pénzüket a piacra. Az elmúlt hat hétben 230 millió dollár friss tőke folyt be a tőzsdére – derült ki a Jefferies befektetési bank adataiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik