Pénzügy
autóvásárlás (autóvásárlás, autószalon, )

Az okostelefon az autónál is fontosabb

FN24
FN24

2015. 01. 16. 16:02

Már nem státuszszimbólum az autó Bécsben, különösen a fiataloknál nem, akiknek fontosabb egy jó mobil.

Korábban a témában:

Új autók Magyarországon

A Statistik Austria (Osztrák Statisztikai Hivatal) nemrég közzétett adatai szerint tavaly is tovább csökkentek az új autó eladások Bécsben. A fiatalok jogosítvány helyett inkább az okostelefont választják.

Már nem státuszszimbólum

„Bécsben az autó már nem számít státuszszimbólumnak” – így kommentálta Burkhard Ernst a Wirtschaftskammer Wien (Bécsi Gazdasági Kamara) gépjárműkereskedelmi szakosztályának elnöke a tavalyi autóeladási statisztikákat egy rádióinterjúban. Bécsben ugyanis tavaly – akárcsak az azt megelőző két évben – tovább csökkent az új autó eladások száma.

Míg 2013-ban 68 331 új személyautót helyeztek forgalomba, addig 2014-ban már csak 67 256-ot, ami 1,6 százalékos csökkenést jelent.
Az új autók piacát továbbra is a dízelek (36 624) és a benzinesek (29 612) dominálják, a hibrideknek és az elektromos autóknak 2014 sem hozott áttörést. Tavaly Bécsben 176 elektromos autó és 750 hibrid kapott forgalmi engedélyt.

Az idősebbek még vevők rá

A Statistik Austria adataiból az is kiderül, hogy Ausztriában egyre nő az új autót vásároló idősebb korosztály aránya. Míg hat évvel ezelőtt az autóvásárlók 12,6 százaléka volt 70 év feletti, addig 2014-ban már 16,2 százalék. Éppen ellenkező tendencia figyelhető meg a 17-39 évesek körében: 2009 óta 45,8 százalékról 40,1 százalékra csökkent az arányuk.

„Ha ma megkérdezünk egy fiatalt, hogy jogosítványt szeretne-e vagy inkább egy okostelefont, nagy valószínűséggel az utóbbit fogja választani” – mondja Burhard. A bécsi fiatalok leggyakrabban akkor szereznek jogosítványt és vesznek autót, amikor családot alapítanak, kombi helyett pedig alacsony fogyasztású SUV-ot választanak. A statisztikák szerint Ausztriában egyébként még mindig a német márkák hódítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.