Pénzügy

Nagyon durván beszakadt a forint

forint(210x140).jpg (forint)
forint(210x140).jpg (forint)

Egy ideig volt olyan is, hogy 400 forintot adtak egy svájci frankért, de aztán dél körül "visszaállt" a 310 körüli szintre az árfolyam.

A svájci jegybank feladta az árfolyamküszöböt az euróval szemben, ezért egy pillanat alatt elképesztően erős lett a svájci frank. A svájci frankkal szemben 378-ig, az euróval szemben pedig 325,3-as történelmi mélységbe zuhant a forint. Egy ideig volt olyan is, hogy 400 forintot adtak egy svájci frankért, de aztán dél körül “visszaállt” a 310 körüli szintre az árfolyam. Kora délután 315 forint körül stabilizálódott a frank.

A lépés teljesen váratlanul érte a devizapiaci kereskedőket. A forint délelőtt fél tizenegykor kezdett meredeken gyengülni. A svájci frank árfolyama csütörtökön pár perc alatt a 265 forintos sávról 310 forint fölé ugrott.

Több év után ma délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni a frankot, de közben -0,75%-ra vágta a nála parkoltatott látra szóló betétekre vonatkozó kamatot. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, 1,18 alá bukott, ami az euró/dollárt is beszakította.

A svájci jegybank elnöke, Thomas Jordan, nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az ügyben Zürichben délután. Azt mondta, hogy a frank még mindig túlértékelt, és a jegybank kitart fő célja, a közép távú, árstabilitás biztosítása mellett, miközben figyelembe veszi a gazdasági folyamatokat. “Szükség esetén a jegybank aktív szereplője lesz a devizapiacon a monetáris kondíciók befolyásolása érdekében” – mondta.

A jegybankelnök ezzel alátámasztotta azokat a piaci véleményeket, miszerint bizonyosan elkerülhetetlen lesz az svájci jegybank további devizapiaci intervenciója, amit egyébként éppen az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan eltörlése okozott.

A devizahitelesek ezt most megúszták

A hazai deviza jelzáloghitelesek szerencsére megússzák a dolgot: a fix árfolyamú forintosítás révén ők már nem járnak rosszul a svájci döntéssel. A svájci frankot 256,47 forinton, az eurót 308,97 forinton váltják át számukra.

A frank elszállása ugyanakkkor nagyon rossz hír az autóhitelesek és a személyi kölcsönnel rendelkezők számára, valamint az összes olyan cégnek, amely frankalapú hitelt vett fel. Ezeket ugyanis nem rögzítették, a forintosítás őket nem érinti.

A frank és az euró erősödése nagyon jó viszont az exportáló hazai cégeknek, és általában a turizmusnak, mivel a devizában befolyó bevételek forintban kifejezett értéke magasabb, mint erősebb forint mellett.

Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése szintén nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik