Pénzügy
deviza, árfolyam, külföldi pénz (forint, deviza, árfolyam, külföldi pénz, árfolyamtábla)

Kisokos a forintosításról devizahiteleseknek

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2015. 01. 15. 11:19

Az MNB most elkészült kiadványában összefoglalják, hogy mit kell tudni a forintosításról.

Elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a devizahitelek forintosításával kapcsolatos dokumentumok – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az MTI-nek csütörtökön.

Ennek része egy 14 oldalas kisokos, ami itt elérhető PDF-ben is. A dokumentum viszonylag jól összefoglalja, hogy mit kell tenniük az adósoknak az elszámolással kapcsolatban.

A lényeg az, hogy nem sokat, hiszen a bankok végzik az elszámolást és az adminisztrációt. Egy-két kivételtől eltekintve nincs más teendőnk, mint várni a bank értesítésére, amely devizahitelesek esetén 2015. március 1. és 2015. április 30. közé kell essen.

Fontos, hogy ha a bank által elkészített elszámolással nem értünk egyet, 30 napon belül írásban tiltakozhatuk annál a pénzintézetnél, amely az elszámolást végzi. Egy igen bonyolult eljárás után (Pénzügyi Békéltető Testület) végső soron bírósághoz fordulhatunk, ha úgy látjuk, hogy nem helyesen számolt el velünk a bank.

A hitelfelvevők kérhetik a devizahitelük forintosításának mellőzését is. Az ennek kezdeményezésére szolgáló mintakérelmet január 22-ig kell közzétennie a pénzügyi szolgáltatónak a honlapján és az ügyfélszolgálatán is.

Bár az MNB kisokos próbál egyszerűen fogalmazni, lényegében a jogszabály szerkezetét, nyelvezetét követi, így többször át kell olvasni, hogy kiderüljön belőle, ránk melyik rész vonatkozik (végtörlesztés, árfolyamgát, devizaalapú forintban törlesztett hitel, devizaalapú devizában törlesztett hitel, stb.)

Sajnos a kisokosban nincs azonnal átlátható infografika, amely 3-4 ügyféltípusra lebontva, az ő oldalukról közelítené meg a tudnivalókat. E mellett aránytalanul nagy rész foglalkozik a bonyolult panaszeljárással, a PBT-vel is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.