Pénzügy

Kisokos a forintosításról devizahiteleseknek

deviza, árfolyam, külföldi pénz (forint, deviza, árfolyam, külföldi pénz, árfolyamtábla)
deviza, árfolyam, külföldi pénz (forint, deviza, árfolyam, külföldi pénz, árfolyamtábla)

Az MNB most elkészült kiadványában összefoglalják, hogy mit kell tudni a forintosításról.

Elérhetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján a devizahitelek forintosításával kapcsolatos dokumentumok – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az MTI-nek csütörtökön.

Ennek része egy 14 oldalas kisokos, ami itt elérhető PDF-ben is. A dokumentum viszonylag jól összefoglalja, hogy mit kell tenniük az adósoknak az elszámolással kapcsolatban.

A lényeg az, hogy nem sokat, hiszen a bankok végzik az elszámolást és az adminisztrációt. Egy-két kivételtől eltekintve nincs más teendőnk, mint várni a bank értesítésére, amely devizahitelesek esetén 2015. március 1. és 2015. április 30. közé kell essen.

Fontos, hogy ha a bank által elkészített elszámolással nem értünk egyet, 30 napon belül írásban tiltakozhatuk annál a pénzintézetnél, amely az elszámolást végzi. Egy igen bonyolult eljárás után (Pénzügyi Békéltető Testület) végső soron bírósághoz fordulhatunk, ha úgy látjuk, hogy nem helyesen számolt el velünk a bank.

A hitelfelvevők kérhetik a devizahitelük forintosításának mellőzését is. Az ennek kezdeményezésére szolgáló mintakérelmet január 22-ig kell közzétennie a pénzügyi szolgáltatónak a honlapján és az ügyfélszolgálatán is.

Bár az MNB kisokos próbál egyszerűen fogalmazni, lényegében a jogszabály szerkezetét, nyelvezetét követi, így többször át kell olvasni, hogy kiderüljön belőle, ránk melyik rész vonatkozik (végtörlesztés, árfolyamgát, devizaalapú forintban törlesztett hitel, devizaalapú devizában törlesztett hitel, stb.)

Sajnos a kisokosban nincs azonnal átlátható infografika, amely 3-4 ügyféltípusra lebontva, az ő oldalukról közelítené meg a tudnivalókat. E mellett aránytalanul nagy rész foglalkozik a bonyolult panaszeljárással, a PBT-vel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik