Pénzügy

Olcsóbb benzint hozhat az év eleje

benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)
benzinkut(210x140).jpg (benzinkút)

Mind a benzin, mind a gázolaj olcsóbb lehet szerdától – derül ki a GKI Energiakutató előrejelzéséből.

Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását figyelembe véve január 7-én, szerdán 2-3 forintos benzin- és 3-5 forintos gázolaj-árcsökkentés várható – írja a GKI Energiakutató.

A Reuters adatközlése alapján a december 29 – január 2-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 3,2 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajnál 5,3 százalék volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,8 százalékkal gyengült.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Mol legutóbb szilveszterkor emelte az üzemanyagok árát. Akkor az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 336-337 forintra, a gázolajé 360-361 forintra nőtt. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forint volt, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent. A benzinár több éve nem mozgott 330 forint körül, legutóbb 2010 november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért.

A gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára szintén évek óta nem volt 360 forint körül, utoljára 2011 június végén került 360 forintba.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik