Pénzügy

Nyilatkozatot kell tenniük a vállalkozásoknak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2014. 12. 30. 17:56

Elsejétől nem indíthatnak banki műveleteket azok a cégek vagy szervezetek, amelyek nem nyilatkoztak tényleges tulajdonosukról a számlavezető bankjuknál.

Szigorúbb pénzmosás elleni szabályok lépnek életbe január elsejétől. A jogi személyiséggel rendelkező vállalkozásoknak és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteknek, valamint az egyéb jogi személyeknek – például alapítványoknak, egyesületeknek – 2014. december 31-ig írásban nyilatkozniuk kell számlavezető bankjuknál tényleges tulajdonosukról, ha ezt korábban nem, vagy nem a jogszabálynak megfelelő tartalommal tették meg. Ha nincs olyan természetes személy, aki az adott szervezet tényleges tulajdonosa, akkor a vezető tisztségviselők adatait kell rögzíteni.

Azok a számlatulajdonosok, akik elmulasztják a nyilatkozattételt, elvesztik rendelkezési jogukat a számla felett addig, amíg a nyilatkozatot nem rögzíti a bank. December 11-én még az érintett ügyfelek egyharmada nem tett nyilatkozatot.

Több hitelintézetnél elektronikusan is ki lehet tölteni a dokumentumot, ha a kitöltő egyértelműen azonosítható. A lakossági ügyfelekre nem vonatkozik a kötelezettség, ha korábban a személyes azonosításukra sor került és számlavezetőjüknél a törvényben előírt adatok megfelelően rendelkezésre állnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.