Pénzügy

Pánik Oroszországban

Kifosztották a valutaváltókat, viszik a bútort és a tévét, mint a cukrot.

Zuhan a rubel árfolyama, egy napon belül is brutális ingadozások tapasztalhatóak, emiatt fennakadások vannak a kereskedelemben és a valutaforgalomban.

„Oroszországi online üzletünk jelenleg nem érhető el, amíg felülvizsgáljuk árainkat” – közölte az Apple szóvivője. Az informatikai cég november végén 20 százalékkal emelte árait az orosz piacon, a következő felülvizsgálatot december 24-én végezték volna, de előbbre kellett hozni a döntést, mert a rubelben érkező bevételt csak nagyon előnytelen árfolyamon lehet átváltani dollárra vagy euróra.

Az orosz fogyasztók kedden megrohamozták az elektronikai cikkeket és bútorboltokat, hogy még a várható áremelések előtt bevásároljanak. A rubel megroppanását a kazahok is kihasználták – ellepték a határ menti orosz üzleteket és a nagy értékű tévéket is úgy vitték, mint a cukrot.

Az emberek a valutaváltó helyeket is ellepték, hogy rubelben tartott megtakarításaikat átváltsák. A rubel hétfőn és kedden értékének több mint 20 százalékát vesztette el, a pánik csúcspontján a dollár árfolyama meghaladta a 80 rubelt, az euróé a százat a moszkvai tőzsde devizakereskedésében. Az utcai pénzváltóknál szerdán a dollárt átlagosan 61-65 rubelért vették és 75-80-ért adták el. Sok pénzváltó bezárt, mert elfogyott a dollárjuk és eurójuk.

A nagy orosz bankok kedden már tömegesen leállították a valutaváltást, bankkártyákon vagy elektronikus úton sem váltottak valutát az ügyfelek érdekére hivatkozva. A külföldi valuták vételi és eladási árfolyama közt általában 50 kopejka a különbség, most ez a 10-15 rubelt is elérte. Sok helyen a valutaváltók kikapcsolták az elektronikus kijelzőket, amikor meghaladta az euró árfolyama a 100 rubelt, mert a kijelzők csak két számjegyet tudnak megjeleníteni.

Az oroszországi autókereskedésekben hiány van a külföldi autókból, a forgalmazók leállították az eladásokat. A Jaguar Land Rover képviselete is értesítette partnereit, hogy péntektől az új árak kiszámításáig nem szállítanak Oroszországba – írja az MTI.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik