Pénzügy
számítógépező gyerekek (számítógépező gyerekek)

5300 forintot fizetünk a netért

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2014. 11. 27. 10:05

Magyarországon a felhasználók átlagosan havi 5300 forintot fizetnek a szélessávú internetért. Ez az árszint a szolgáltatók által kínált internetcsomagok díjainak átlaga alá esik, tehát a többség az átlagosnál olcsóbb csomagokra fizet elő. Ezért az árért azonban már viszonylag nagy letöltési sebességű internetet lehet vásárolni – mutat rá az Internetet.hu távközlési ár-összehasonlító portál.

Az összeg önmagában alacsonynak számít Európában, az egy főre jutó GDP arányában azonban hazánk kisebb lemaradásban van. Az ország jóléti szintjéhez mért internetdíj mértékében a világ 64 vizsgált országa között Magyarország a 25. helyen áll, megelőzve Lengyelországot és Romániát, de lemaradva Szlovákiától és Csehországtól.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

Egy felhasználónak átlagosan csaknem havi 5300 forintba kerül a szélessávú internet, a globális piacvezető internetsebesség-tesztelő cég, az Ookla mérései alapján. Bár ez az összeg Európában alacsonynak számít, az egy főre jutó GDP-vel súlyozott értékben drágább Észak-, Nyugat-, illetve Közép-Európa legtöbb országához képest. A lista első három helyezettje Luxemburg, a szomszédos Ausztria és Dánia, ahol közel háromszor, másfélszer, illetve kétszer többet fizetnek a felhasználók a szélessávú internetért.

Az Internetet.hu 30 internetszolgáltató 300 csomagját figyelembe véve kiszámolta, hogy Magyarországon átlagosan 6000 forintba kerül egy szélessávú internetcsomag, amelyet összevetve a felmérés adataival az következik, hogy a felhasználók többsége az átlagosnál olcsóbb csomagokra fizet elő. 

A sebességhez viszonyított ár tekintetében az Ookla mérései szerint Magyarország a 8. helyet foglalja el a 64 vizsgált ország közül. A szélessávú internet havi költségének mediánját tekintve a magyar internetezők közel 300 forintot költenek egy Mbit/s-ért.

Az Internetet.hu adatai rámutatnak arra, hogy a hazai szolgáltatók által kínált internetcsomagok átlagos letöltési sebessége 23 Mbit/s. Ebből következik, hogy az Ookla által mért 32 Mbit/s átlagos letöltési sebességgel a felhasználók jelentős része magyar viszonylatban átlagon felüli sebességgel internetezik, miközben az átlagár alatti csomagokra fizet elő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.