Pénzügy

Devizahitelek: még nincs döntés a forintosítás árfolyamáról

A kormány a hét elején nyújtja be a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabálytervezetet

A kabinet még nem döntött arról, hogy a kölcsönöket milyen árfolyamon váltják át – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár A Lényeg című műsorban a hirado.hu tudósítása szerint.

Az új törvény szigorú feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség-és díjemeléseket. Így a bankok csak 3 évente emelhetnek kamatot, de csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyásával. A hitelfelvevőknek kamatemelkedés esetén lehetőségük van bankot váltani – ráadásul ingyen.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Német és osztrák minta alapján készültek a fair bankokról szóló törvényjavaslat fogyasztóvédelmi rendelkezései. Az igazságügyi tárca államtitkára a kötött kamatperidósról szólva azt mondta: az ügyfeleknek nem kell háromévente bankváltási dömpingtől tartaniuk.

A tervek szerint a kormány a hét elején nyújtja be a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabálytervezetet is, amely szorosan kapcsolódik a fair bankokról szóló törvényhez.

Répássy Róbert azt mondta: a kormány – igazodva a Kúria döntéséhez – a bankok elszámoltatásával éri el, hogy csökkenjen a hitelesek tőketartozása, és így a törlesztőrészleteik is, a forintosítással pedig biztosítja, hogy azok a csökkentett szinten is maradjanak.

A devizahitelek forintosításáról szóló törvény a lakáshitelekre és az ingatlanlízingre terjed ki, és a tervezett kamat- és kamatfelárplafont egyaránt bevezetik a forintosított devizahitelekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik