Pénzügy

Devizahitelek: még nincs döntés a forintosítás árfolyamáról

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2014. 11. 17. 10:09

A kormány a hét elején nyújtja be a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabálytervezetet

A kabinet még nem döntött arról, hogy a kölcsönöket milyen árfolyamon váltják át – mondta Répássy Róbert igazságügyi államtitkár A Lényeg című műsorban a hirado.hu tudósítása szerint.

Az új törvény szigorú feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség-és díjemeléseket. Így a bankok csak 3 évente emelhetnek kamatot, de csak a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyásával. A hitelfelvevőknek kamatemelkedés esetén lehetőségük van bankot váltani – ráadásul ingyen.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Citi Hitelteszt (citibank, )

Német és osztrák minta alapján készültek a fair bankokról szóló törvényjavaslat fogyasztóvédelmi rendelkezései. Az igazságügyi tárca államtitkára a kötött kamatperidósról szólva azt mondta: az ügyfeleknek nem kell háromévente bankváltási dömpingtől tartaniuk.

A tervek szerint a kormány a hét elején nyújtja be a devizahitelek forintosításáról szóló jogszabálytervezetet is, amely szorosan kapcsolódik a fair bankokról szóló törvényhez.

Répássy Róbert azt mondta: a kormány – igazodva a Kúria döntéséhez – a bankok elszámoltatásával éri el, hogy csökkenjen a hitelesek tőketartozása, és így a törlesztőrészleteik is, a forintosítással pedig biztosítja, hogy azok a csökkentett szinten is maradjanak.

A devizahitelek forintosításáról szóló törvény a lakáshitelekre és az ingatlanlízingre terjed ki, és a tervezett kamat- és kamatfelárplafont egyaránt bevezetik a forintosított devizahitelekre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.