Pénzügy

Trócsányi: nemcsak a törlesztő, hanem a tőketartozás is csökkenhet!

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint nemcsak a tőke, hanem a törlesztőrészlet is csökkenhet 25 százalékkal.

Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón azt mondta az MTI tudósításában, hogy a bankok elszámoltatásáról szóló törvénynek köszönhetően az átlag devizahitelesek tőketartozása 25 százalékkal fog csökkenni,

Hozzátette, hogy az alacsonyabb szinten rögzített kamat miatt a törlesztőrészletek több mint 25 százalékkal csökkenhetnek. “Szó sincs tehát arról, hogy a forintosítás miatt nőnének a törlesztőrészletek” – jegyezte meg.

Arról, hogy ki mennyire jár jól vagy rosszul a forintosítással, bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A miniszter még ezekről beszélt:

  • Sokan azt gondolják, hogy a forintosítás miatt nőni fog a törlesztőrészlet, de szó sincs erről, a kormány ezt tartani fogja. Ilyen törvényjavaslatot készített elő az Igazságügyi Minisztérium.
  • A törvényjavaslat szól a hitelszerződés megkötése előtti tájékoztatásról (termékcsaládokról, amelynek részletszabályait majd az NGM határozza meg), a jelzáloghitel-szerződés szövegét 7 munkanappal az aláírást megelőzően meg kell kapnia az ügyfeleknek.
  • Meghatározzák a kamatváltozatások (akár növekedés, akár csökkenés) feltételeit, amiben megkülönböztetik a 3 évnél rövidebb és az ennél hosszabb futamidejű hiteleket. Előbbieknél nem lehet változtatni a kamaton.
  • A kamat csak fix vagy referenciához kötött lehet minden új és meglévő lakossági hitel esetében.
  • Fix kamatozás esetén kamatváltozatási mutatót, referenciakamatozás esetén kamatfelár-változtatási mutatót kell kidolgoznia a banknak, amit meg kell küldeni a Magyar Nemzeti Banknak, amelynek jóvá kell ezt hagynia.
  • 90 nappal korábban értesíteni kell az ügyfelet az új kamatszintről.
  • Szól a törvény a szerződésmódosításokkal és a szerződések felmondásával kapcsolatos szabályokról is. A német és osztrák fogyasztók által élvezett előnyökhöz hasonló feltételeket szeretnének biztosítani az ügyfeleknek.

(Portfolio)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik