Pénzügy

Rogán: 200 ezerig ne változzon a cafetéria adószintje

Bár korábban még a cafetéria-rendszer jövő évi szűkítéséről beszéltek, ma Rogán Antal azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a Fidesz-KDNP javaslata szerint a juttatások adóterhei 200 ezer forintig ne változzanak.

Ahogyan megírtuk: az Orbán-kormány korábban azt tervezte, hogy jövőre felemeli az munkáltatói étkezési jegyek, iskolakezdési támogatás, helyi bérletek adótartalmát, eszerint az olyan béren kívüli juttatások, mint például az Erzsébet-utalvány vagy a Széchenyi Pihenőkártya adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedne.

Rogán Antal mai bejelentése azonban árnyelja a képet: a FIDESZ-KDNP azt szeretné, ha a megnövekedett adóterhek csak 200 ezer forint felett érintenék a munkáltatókat és a munkavállalókat. Az eredeti elképzelés esetleges következményeiről korábban beszámoltunk.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) elnöke (aki egyben a VDSZ elnöke is) azt mondta a 200 ezer forintos módosítási tervre az FN24-nek, hogy ez olyan, mintha a jelenlegi 500 ezer forintos kedvezményes adózás keretet (amelyet az adótörvény eleve 450 ezer forintosra javasol kurtítani), lecsökkentenék 200 ezer forintra.

Székely Tamás szerint ez tragikus lenne. Azt jelentené, hogy a munkáltatók beállnának a 200 ezer forintos juttatásra, és annál többet nem adnának a dolgozóknak éves szinten. Márpedig, mint példaként megemlítette, ez az összeg bruttóban még egy éves budapesti bérletre sem elég. 

Varga mást mondott

A nemzetgzadasági miniszter hétfő este a HírTV-ben szintén beszélt a cafeteria adójáról, de mást mondott. Az MTI tudósítása szerint a cafeteria támogatásának csökkentését azzal indokolta a miniszter, hogy kormány azt tartja a legfontosabbnak, hogy a munkáltatók egyre inkább készpénzben adják oda a megszerzett jövedelmet a dolgozóknak.

Az embereknek nem utalványokat vagy jegyeket kell adni, “egy tisztességes országban, tisztességesen ledolgozott munkaidő után készpénzt adnak az embereknek” – fejtette ki Varga Mihály. A javasolt változások szerinte ebbe az irányba mutatnak. A SZÉP-kártyát és az Erzsébet-utalványt ez nem érinti, hiszen az a cél, hogy a belföldi turizmus élénküljön – fűzte hozzá. Csakhogy az adótörvény tervezetében nem szerepel, hogy e két juttatás kimaradna az adóemelésből. Rákérdeztünk az NGM-nél, hogyan kell érteni ezt érteni. 

Kedvezményesen adóznak továbbra is, csak kisebb lesz az adóelőny

Az NGM szerint Varga Mihály a HírTV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, hogy az elmúlt években látványosan csökkent a munkabérek adóterhelése. A kormány azt  szeretné elérni, hogy az emberek készpénzt kapjanak a munkájuk után, amit  arra költenek, amire akarnak,  ne kuponokat. A tárca vezetője  azonban azt  is hangsúlyozta, hogy nem fog eltűnni a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány sem. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövőre a dolgozók változatlanul ugyanazokból a – munkáltatójuk biztosította – cafeteria elemekből (Erzsébet utalvány, Szép kártya, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet stb.) válogathatnak, mint az idén. 2015. január 1-jétől csupán a közteher mértéke változik, amely egységesen minden cafeteria-elemet érint. A bér és a cafeteria adóterhelésének közelítését a személyi jövedelemadózás rendszerének átalakítása indokolja. A juttatások a jövőben is kedvezményesen adóznak, csak kisebb lesz az adóelőnyük a munkabérrel szemben.

Csak és csupán. Hát épp az a baj az egésszel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik