Pénzügy

Nagyítóval kell keresni a betéti kamatokat

Szabad szemmel alig látható méretűre zsugorodtak össze a hazai betéti kamatok. A lakossági állampapírok már régen magasabb kamatot fizetnek.

Nem véletlenül távozik a pénz a bankoktól, és vándorol inkább befektetési alapba, állampapírba vagy lakásvételbe – írta az Én Pénzem. Az MNB legfrissebb adatai szerint augusztus végéig összesen 250 milliárd forint hagyta ott a bankokat, miközben például állampapírba kilenc hónap alatt körülbelül 233 milliárd forint érkezett idén a lakosságtól. Ez nem is csoda, hiszen a lakossági állampapírok kamatai rávernek a legtöbb betéti ajánlatra.

A forintkamatok már olyannyira leestek, hogy több banknál nemcsak összeérnek a deviza- és a forintkamatok, hanem van, ahol az euróra adott kamat magasabb. Nos, a bankok egy része most gyorsan orvosolta a lehetetlennek tűnő állapotot; a CIB, az Erste, a K&H és a Raiffeisen egyszerűen csökkentették az euróbetétek kamatát, sőt az utóbbi kettő a dollárnál is vágott. A K&H Bank képes az egy és a két hónapra lekötött euróra 0,01 százalékra fizetni, ami valójában nulla, hiszen még adó is terheli.

Egy példa: a Kincstári Takarékjegy Plusz nevű lakossági állampapír 1 évre 2,75% kamatot fizet. Ezzel szemben a nem akciós banki ajánlatok mindössze 0,05-0,10 százalékot fizetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik