Pénzügy

Falhatjuk az olcsó benzint

Az üzemanyagok árának e heti, nagymértékű csökkenése várhatóan kissé fellendíti a fogyasztást, de az idén az árak esése miatt már eddig is három százalékkal nőtt a benzin eladása – mondta a Magyar Hírlapnak Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) elnöke.

Az újság szombati cikkében emlékeztet: ezen a héten két alkalommal csökkentek az üzemanyagárak: a benzin literenként összesen 18 forinttal, a gázolaj 11 forinttal lett olcsóbb. Így a benzin ára 394–395 forinton áll, a dízelé pedig még mindig a lélektani 400 forintos ár felett van, 404–409 forint. Az üzemanyagok 2012 elején voltak a legdrágábbak Magyarországon, januárban a gázolajé elérte a 449 forintot, a benziné pedig áprilisban a 451 forintot.

Wilde György a lapnak elmondta, hogy a céges autók, a flották lényegében nem érzékenyek az árváltozásra, hiszen azoknak mindenképpen úton kell lenniük. A magánautók tulajdonosainál azonban megfigyelhető az árcsökkenés forgalomnövelő hatása.

Az idén a benzineladás három százalékkal nőtt, aminek a fő oka, hogy legalább 20 forinttal olcsóbb egy liter benzin, mint a tavalyi azonos időszakban – mutatott rá a szakember. Az azonnali hatás viszont “aszimmetrikus”. Például, ha négy forinttal emelkedik a benzin ára, előző nap sorok kígyóznak a kutakon. Ha négy forinttal csökken, nincs komolyabb azonnali hatása, pedig mindkét esetben egy százalék a változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik