Pénzügy

Pontosan tudjuk, hogy alig lesz nyugdíjunk

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2014. 10. 01. 10:19

Magyarországon az előrejelzések szerint 2050-re 30 ezerrel több hetvenéves ember él majd, mint harmincéves. Hazánkban a dolgozók 45 százalékának azonban semmilyen terve nincs a nyugdíjra való felkészülésre - derül ki egy felmérésből. 

A magyarok 78%-a szerint a jövő nyugdíjasai rosszabb anyagi helyzetben lesznek, mint a maiak – derült ki az Aegon 2014-es nyugdíjkutatásából. A felmérést idén januárban és februárban online kérdőív segítségével készítették el 15 országban – köztük Magyarországon –, összesen 16 ezer ember részvételével.

A magyarok főként negatív kifejezéseket társítanak a nyugdíjas évekhez: 53 százalékuk a bizonytalansággal, 37 százalékuk a szegénységgel társítja az időskort. A pozitív képzettársítás kevésbé jellemző ugyan, de tízből négy embernek a szabadidő, kettőnek pedig a szabadság jut eszébe, ha a nyugdíjra gondol. 

Hazánkban a dolgozók 45 százalékának semmilyen terve nincs a nyugdíjra való felkészülésre, 50 százalék válaszolta, hogy megtervezte a felkészülés lépéseit, azonban csak 5 százalékuk írta le azt. Az emberek háromnegyedének nincs vészforgatókönyve arra az esetre, ha nyugdíjazása előtt munkaképtelenné válna – ez a felmérésben részt vevő országok közül a legmagasabb érték.

Ma van az idősek világnapja

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet. Magyarországon az előrejelzések szerint 2050-re 30 ezerrel több hetvenéves ember él majd, mint harmincéves. Azért, hogy a nyugdíjas évek ne az életszínvonalunk csökkenéséről szóljon, érdemes időben elkezdeni az anyagi felkészülést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.