Pénzügy

Százmilliót kaszált a híres magyar zenész

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2014. 09. 30. 10:36

A Kossuth-díjas zenész és előadóművész Kovács Ákos 107 milliós adózott eredményt ért el tavaly. Nagyon sokat támogatta a magyar állam az utóbbi években.

Az énekes-zeneszerző vállalkozása, az 1992 májusában létrehozott Fehér Sólyom Bt. a cégadatok szerint jól teljesít – írta a Napi.hu. A bt. zenemű kiadással, zenei produkciós tevékenységgel foglalkozik, beltagja Kovács Ákos, kültagja felesége, Őry Krisztina.

2013-ban 285 millió forint nettó árbevételt értek el, ami mintegy ötvenmillióval több az előző évinél és 130 millióval a 2011-es bevételnél. Az eredményt a megelőző évekhez hasonlóan az eredménytartalékba helyezték, osztalékot nem fizettek. A 2013-as eredménykimutatás szerint 237 millió forint volt a cég eredménytartalékába helyezve, a lekötött tartalék 30 millió forint volt.

Jelenleg egy dolgozója van, a tavalyi beszámolójában az átlagos statisztikai létszám két fő volt, a kifizetett bér mintegy 1,4 millió forint. A Fehér Sólyom Bt. 2013-as mérlegfőösszege (vagyona) 476 millió forint, az adózott eredménye 107 millió forint volt.

 

Nem véletlen, hogy ennyire sikeres

Az, hogy Ákos ennyire sikeres pénzügyileg, a magyar államnak is köszönhető. Az Ákos-koncertek támogatói közt volt korábban az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. is, az Átlátszó.hu-n közölt MVM-es támogatási szerződésekből kiderül, hogy cégével, a Fehér Sólyom Bt.-vel a 2012-es országos turné szponzorálására 9 millió forintos, valamint annak támogatására 1 millió forintos szerződéseket kötöttek.

Kovács Ákos Karcolatok című műsorának bemutatására a Párizsi, Moszkvai és Római Magyar Intézetben idén júliusban 10 millió forint támogatást nyert el a Balassi Intézet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) zenei kollégiuma meghívásos pályázatán. Az NKA pályázatain a külföldi magyar intézeteket menedzselő Balassi Intézet hét (köztük Ákos) külföldi koncertjeinek, továbbá a Magyar Jazz Szövetség és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége rendezvénysorozatainak támogatásáról döntöttek; a kilenc pályázaton a legtöbb, 10 milliós támogatás Ákos műsorainak jutott, a többi támogatás 530 ezer és 4 millió forint között szóródott.

Kovács cégével, a Fehér Sólyom Bt.-vel az elmúlt három évben 26,5 millió forint plusz áfa értékben szerződött a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – derítette ki tavaly decemberben közérdekű adatigényléssel az Átlátszó.hu portál, amit egy per is megelőzött. A peres úton és az adatigényléssel kikért adatok szerint Kovács bt.-je 12 millió forintért készített a közszolgálati rádiók, majd 12 millió forintért a közszolgálati tévécsatornák arculatához illő szignálokat, zenei anyagokat, továbbá összesen nettó 2,5 millió forintot fizettek a cégnek két koncertfelvétel sugárzásáért, felvételéért.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.