Pénzügy

Ragaszkodnak a sárga csekkhez a magyarok

24.hu
24.hu

2014. 09. 25. 14:42

Tízből kilenc magyar sárga csekket használ számlabefizetéseihez, és elsősorban költségtakarékosságból nem váltanak elektronikus fizetési megoldásokra - derül ki a Kutatópont Kft. reprezentatív felméréséből.

Korábban a témában:

A távirati iroda által idézett kutatás eredményei szerint a második legnépszerűbb számlafizetési mód a banki csoportos beszedési megbízás, amelyet a megkérdezettek 33 százaléka használt már. A válaszadók mindössze 15 százaléka próbálta ki az online banki utalást és még kevesebben, 5 százalékuk az ATM terminálokon történő számlafizetést, bár a megkérdezettek több mint fele ismeri ezeket a lehetőségeket.

Az olyan további számlafizetési módok, mint az internetes felületek – például Távszámla vagy Díjnet – használata, vagy a mobiltelefonos fizetés, csak alig néhány százalékra jellemző, és ezen lehetőségek sokkal kevésbé ismertek a fogyasztók körében.  

A kutatásból az is kiderült, hogy a különböző fizetési kötelezettségek közül a pénzügyi szolgáltatások számláit – például kölcsöntörlesztést, biztosítási díjakat – egyenlítik ki a sárga csekktől eltérő módszerekkel a magyarok.

A megkérdezettek kétharmada ugyan egyetért azzal, hogy a számlák, bizonylatok elektronikus formában is ugyanúgy érvényesek, mint papíralapon, ugyanakkor abban megosztottak, hogy érdemes-e néhány száz forinttal többet fizetni, ha cserébe nem kell postára menni – utóbbi állítással 39 százalék nem ért egyet, míg 32 százalék egyetért.

Bár a megkérdezettek többsége vonzónak találja azt, hogy otthonról is elintézhesse befizetéseit, vagy időt takaríthasson meg, legfontosabb szempontnak mégis a költségek számítanak, amit 68 százalékuk fontosnak tart.

Érdekesség, hogy még azonnali pénzbeli kedvezmény esetén is csak minden második válaszadó választana a csekktől eltérő fizetési módot. Vagyis vélhetően még sokáig fogunk postára járni csekket befizetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.