Pénzügy

Bankperek: halasztás és elutasítás

A Fővárosi Törvényszék több pénzintézet állam elleni perében elhalasztotta az ítélethirdetést – közölte az MTI. Az OTP-csoport kereseteit elutasították, de azt újra benyújtják a cégek.

A Raiffeisen Lízing Zrt. perében szeptember 10-én hirdetnek ítéletet. A felperes pénzintézet indítványozta az alkotmánybírósági normakontrollt és az Európai Bíróság előzetes döntéshozatalát is amiatt, hogy a devizahiteles törvény kimondja az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségét, de ezt az indítványt a törvényszék elutasította.

Szintén elhalasztották a döntéshozatalt az MKB és a K&H után a Takarékbank állam elleni perében is. A keddi tárgyaláson a felperes Takarékbank jogi képviselője a szerződéses kikötések tisztességességének megállapítását kérte a bíróságtól és jelezte, hogy a jogszabályi környezetben gyökeres változások voltak 2004 és 2014 között. Az alperes magyar állam arra hivatkozott, hogy a hiteldíj-módosításra vonatkozó egyes rendelkezések nem voltak világosak, egyértelműek és érthetőek a fogyasztók számára.

 A Takarékbank perének tárgyalása. MTI / Soós Lajos

Az EvoBank perében is halasztják a határozathirdetést. Az állam képviselője a keddi tárgyaláson azzal érvelt, hogy már nem tekinthető egy szerződés tisztességesnek, ha az általános szerződési feltételek kikötései valamely jogszabálynak nem felelnek meg.

A bíróság elutasította az OTP-csoport kereseteit. Az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing beadványai formailag nem feleltek meg. Módosítva ismét be fogják nyújtani a kereseteket – közölték az MTI-vel.

A bankperek múlt héten kezdődtek, hétfőn a Milton Hitelezési Zrt. vesztett az állammal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik