Pénzügy

Így vágnak át nap mint nap a boltban

Sőt, nemcsak átvágnak, hanem az egészségünket is veszélyeztetik a gyártók. Még a cipővásárláskor sem lehetünk teljes biztonságban!

Cipő, buborékfújó, ágynemű, tejtermék – csak néhány példa arra, milyen turpisságokat, szabálytalanságokat, veszélyes termékeket talált legutóbb a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), amikor a boltokban ellenőrzött.

Egészségre káros cipők

A cipőknél a króm a ludas, ha ebből 5 mg/kg-nál több van például a lábbeli bélésben, vagy fedőtalpbélében, az már egészségkárosodás szempontjából súlyos kockázatot jelent – derül ki a NFH tájékoztatójából. Ezt is nézték legutóbb, amikor laboratóriumi vizsgálattal egybekötött ellenőrzést végeztek.

262 boltot vizsgáltak, közülük 152-ben találtak valamilyen hibát, többségében címkézési, adat- és anyagfeltüntetési hiányosságokat. A szabálytalanságon kapott üzletek zöme egyébként „kisbolt” volt, nem áruházlánc.

Szúrópróbaszerűen megnézték 25 pár lábbelinél a krómszintet is, és kiderült, hogy minden hatodiknál gond volt. Vagyis az egészségre káros mennyiséget találtak, ezért a cipőket ki is vonatták a forgalomból.

Veszélyes buborékfújók

Egy másik vizsgálatban azt nézték meg, hogy a gyermekeknek szánt szappanbuborék-fújókban lévő folyadék tiszta-e vagy sem. A termékek hetede itt is megbukott. Öt buborékfújóban a megengedettnél több mikroorganizmust mutattak ki, a hatodiknál pedig penész is volt a folyadékban. Ezek pedig mind számos megbetegedést okozhatnak a használóknál.

A kamu élelmiszerek

Nem minden az, aminek látszik

Ugyan nem az egészségre veszélyes, de mégiscsak bosszantó, ha direkt pamut textil törölközőt, ágyneműt vagy más textíliát akarunk venni, aztán kiderül, hogy az anyagnak köze nincs a természetes anyaghoz. Hanem műszál. Márpedig erre is volt példa, amikor 25 -féle terméket ellenőriztek az NFH laboratóriumában. Emellett 40 százalékban fordult elő az, hogy a txtíliákban nemcsak pamutot találtak, hanem műszálat is.

De az sem sokkal jobb, amikor a tejtermék nem (csak) tejből készül – ilyen megtévesztést is felfedtek.

És ha már itt a nyár, azt se higgyék el feltétlenül, hogy tényleg nem kell fizetniük, ha ingyenes szálláskupont kapnak. Különben nagyot koppanhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik