Pénzügy

Ők a világ legelkényeztetettebb munkavállalói

Szeretne közlekedési bérlet helyett síparadicsomi belépőt kapni, a kantinban ingyen ebédelni és egy hónapig céges számlára nyaralni? Ha igen, akkor ezeknél a cégeknél kell dolgoznia.

A magyar munkavállalók többsége már annak is nagyon örül, ha kap egyáltalán valamilyen béren kívüli juttatást, mondjuk például közlekedési bérletet. Szerencsésebb tengerentúli társaiknak viszont síparadicsomokba jár a „bérlet”, olimpiai méretű céges fitnesztermekben lazítanak, extra szabadságokat kapnak és fizetik a nyaralásukat – legalábbis ez derül ki a Business Insider cikkéből, amelyben a legnagyvonalúbb amerikai központú munkahelyeket gyűjtötték össze.

A kiválasztott cégekben az a közös, hogy tudják, nem csak a pénz boldogítja a munkavállalókat. A jó munkatársak megszerzéséhez és megtartásához nem elég magas fizetést adni, hanem számos egyéb módon kényeztetni kell őket. Lehetőleg minél menőbb juttatásokkal, ami nem csak az elköteleződést erősíti, de még a cég imázsát is fényezi.

Az ingyen kajától a bowling pályáig

Extra juttattások tekintetében senki sem körözi le a Google-t, amely évek óta vezeti a Fortune magazin legjobb munkahelyekről szóló toplistáját. Nem véletlenül, hiszen a cégóriás irigylésreméltó módokon kényezteti dolgozóit. A cég éttermeiben és kávézóiban az alkalmazottaknak nem kell fizetniük – a nem éppen menzaszintű – ellátásért. Ha pedig egy kicsit fel akarnak frissülni, akkor irány a masszászszalon, a játékszoba, az edzőterem, a kosárlabda- vagy éppen a bowlingpálya.

Egy havi fizetett vakáció

Egy átlagos magyar munkavállaló örülhet, ha a cége nem nehezíti meg törvényes szabadsága kivételét, de két hétnél hosszabb pihenésről nem nagyon álmodozhat. Az egészségügyi segédeszközöket gyártó Epic Systems alkalmazottai számára ismeretlen ez a probléma. Sőt, a cég egyhavi extra fizetett szabadságot (úgynevezett sabbatical, magyarul alkotói szabadság) ad minden dolgozójának öt évenként. Nem csak fizetés jár erre az időszakra, hanem még az utazási költségek nagy részét is állja a cég, ha a szabadságát olyan országban tölti a munkavállaló (plusz egy fő!), ahol korábban még nem járt.

Érezze magát luxushotelben!

Munka mellett nehéz intézni a rendszeresen felmerülő ügyes-bajos dolgainkat, ami sok embert stresszessé tesz. A kozmetikai és háztartási cikkeiről nálunk is ismert S.C. Johnson annyira megértő ezzel kapcsolatban, hogy úgy döntött, leveszi a problémát dolgozói válláról. A cégnél működő – a luxusszállodákéhoz hasonló – “concierge” szolgálat elintéz mindent, amire a munkavállalónak szüksége van: visszaviszik a lejárt könyvtári könyveket vagy éppen elmennek a tisztítóba a ruhákért. A cég emellett gyermekfelügyeletet, fizetett alkotói szabadságot és extra szülési szabadságot nyújt a dolgozóinak.

Mindent a gyermekekért

A leginkább a Barbi babáról híres Mattel, a világ egyik legnagyobb játékgyártójához méltóan mindent megtesz a munkavállalók gyermekeiért. Működtet például olyan programot, amely megkönnyíti gyermekek örökbefogadását, és állja annak költségeit. A gyermekes munkavállalók 16 órát lehetnek távol az óvodával és iskolával kapcsolatos ügyekben, mint például a szülői értekezlet. A gyerekek persze annak örülnek a leginkább, hogy szüleik kedvezményesen vásárolhatnak Mattel-játékokat.

Sport és szórakozás

A Yahoo sem fukarkodik, ha munkavállalói jóllétéről és egészségéről van szó. A cég saját fitneszcentrumában van minden: jóga, kardió kick box, pilates, golf. Minden emeleten egészséges italokat és rágcsálnivalókat is kínálnak. De a cég nem csak az irodán belüli kikapcsolódást támogatja, hanem kedvezményes pihenést kínál síparadicsomokban és kaliforniai szórakoztató parkokban. A Yahoo igyekszik hatalmas céges partikkal is feldobni dolgozói hangulatát, még gyermekköszöntő bulit is rendez azoknak a munkavállalóknak, akiknek családja új jövevénnyel bővül.

Búvárlecke és falmászás

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb gázszolgáltatójánál, a Chesapeake Energy-nél már kimondottan unalmasnak számítanak a hagyományos sportok, ezért a mintegy 7 ezer négyzetméteres céges fitneszcentrumban búvároktatást kínálnak a munkavállalóknak és a családtagjaiknak. Akinek megtetszik a víz alatti élet, kedvezményes búvárutat kap exotikus merülőhelyekre. A fitneszközpontban van egy olimpiai méretű uszómedence, homokos strandröplabda-pálya és egy mászófal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik