Pénzügy

Három gyermek ment meg a létminimumtól

Egy év alatt átlagosan 25 ezer forinttal emelkedett a nagycsaládosok nettó átlagbére a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Most már jól látszik, mekkora pluszjövedelmet hoz a nagycsaládosoknak a családi adókedvezmény. A három vagy több gyermeket eltartók egy főre jutó havi nettó átlagkeresete az első félévben 197 ezer forint volt, vagyis 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban – írja a Napi.hu a KSH adataira hivatkozva.

Így alaposan elhúztak a gyerektelenekhez képest, akik 2, illetve az egy- és kétgyermekesekhez viszonyítva, akik pedig 1 százalékkal kaptak kézhez többet. A két keresővel rendelkező nagycsaládosok – a családi pótlékkal együtt – így már jelentősen el tudtak távolodni a létminimumtól, míg egy átlagkereset és két gyermek esetén még csak a létminimum alatti szintről beszélhetünk.

Végre működik a kedvezmény

Mi történt hirtelen a nagycsaládosok fizetésével? Mindenki béremelést kapott? Mindössze annyi, hogy a családi adókedvezményt az idén januártól kiterjesztették a két járulékra (a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulékra) is, és így jóval többen tudják érvényesíteni a teljes családi adókedvezményt. Amíg ugyanis a kedvezmény csak a személyi jövedelemadóra vonatkozott, a kiskeresetű szülők nem tudták igénybe venni a teljes összeget, hiszen sokaknak a jövedelmük alapján kevesebb volt az szja-juk, mint a gyermekenként járó adókedvezmény.

A probléma jól látszott a tavalyi bérstatisztikákban: 2013-ban átlagosan még csak 6-7 ezer forinttal dobta meg havonta a gyermekes szülők fizetését a családi adókedvezmény. Pedig egy gyermeknél havi 10, két gyermeknél havi 20, legalább három gyermeknél pedig gyermekenként 33 ezer forint lehetett volna az adómegtakarítás.

A járulék a lényeg

Ez változott meg január elsejétől, amióta a korábbi 16 százaléknyi közteher helyett 33 százaléknyiból lehet levonni a gyerekkedvezményt. Az NGM adatai szerint a januári fizetésük után 3,6 milliárd forinttal több családi adókedvezményt érvényesítettek a szülők, mint 2013-ban. Ebből 2,5 milliárdnyi volt a járulékkedvezmény, vagyis láthatóan ez javít igazán a kiskeresetű nagycsaládosok jövedelmi helyzetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik