Pénzügy

A régióban nálunk a legdrágább a Big Mac

A forint jelentősen alulértékeltté vált a dollárhoz képest a The Economist legújabb Big Mac-indexe szerint.

Az új Big Mac-indexben a kelet-közép-európai régió vizsgált uniós tagállamai közül továbbra is Magyarország a legdrágább: itt júliusban 3,77 dollárba kerül átlagosan egy Big Mac, ami a forint dollárárfolyamának 21,4 százalékos alulértékeltségét mutatja.

A térségben a második legdrágább Csehország, ahol 3,46 dollár a Big Mac, ami a cseh korona mintegy 28 százalékos alulértékeltségét jelzi. Lengyelországban 3 dollárnak megfelelő zlotyért árulják a szendvicset; ami a zloty 37,5 százalékos alulértékeltségének felel meg.

A vizsgált országok közül Norvégiában a legdrágább az óriásszendvics, 7,76 dollárt kell érte fizetni (a nemzeti valuta 67 százalékus felülértékeltséggel), míg az USA-ban 4,80-at, a legalulértékeltebb valutájú Ukrajnában pedig 1,63 dollárt.

Miért Big Mac-index?

A vezető londoni gazdaságpolitikai hetilap – amely 1986 óta alkalmazza ezt a mércét – a világ sok országában árult emeletes szendvicset teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító kosarának, mivel a termékben mindenhol ugyanazok az összetevők vannak, és így a The Economist elemzői szerint alkalmas annak mérésére, hogy mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás elvileg értékkiegyenlítő hatása az egyes térségek között.

Megint kiderült, hogy gyakorlatilag semennyire, ha ugyanis a McDonald’s-szendvics megbízható vásárlóerőmérő eszköz, akkor a vizsgált 31 ország és térség valutái a dollárhoz viszonyítva változatlanul rendkívül széles sávban alul-, illetve felülértékeltek. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik