Pénzügy

Kártalanítják a takarék betéteseit

Megnyílt az út az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolása és a betétesek kártalanítása előtt, miután hatályba lépett a működési engedélyt visszavonó jegybanki határozat.

A jegybank által az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok várhatóan rövidesen kezdeményezik az intézmény felszámolását. Az ezt elrendelő bírósági végzés Cégközlönyben való megjelenését követően az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján – közölte az MNB.

A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a TakarékBank Zrt. veszi át, és igény esetén e likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket – a biztosítottakat és a nem biztosított betéteket egyaránt – a szövetkezeti integrációs törvény alapján. A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, a TakarékBank Zrt. és az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal – hangsúlyozta az MNB.

Az Országos Rendőr-főkapitányság múlt pénteken megerősítette az MTI-nek, hogy hűtlen kezelés gyanújával nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik