Pénzügy

A magyar netezők több mint fele nem nyaral az idén

Akik elutaznak valahova, azok túlnyomórészt az országon belül maradnak.

A hazai internetezők körében végzett felmérés tanúsága szerint a lakosság mindössze 46 százaléka tervez üdülést idén, a vakációzók 79 százaléka júliusban vagy augusztusban utazik el, és átlagosan nyolc napot szán pihenésre – derül ki a Budapest Bank szerdán közölt felméréséből.

A kutatásban megkérdezettek 86 százaléka belföldön nyaral, 16 százalékuk valamelyik európai tengerparton vakációzik, Európán kívül pedig mindössze 5 százalék tölti szabadságát.

A felmérés szerint a családok átlagosan 118 ezer forintot szánnak a nyaralásra, amelynek költségeit a nyaralók 69 százaléka előre spórolt pénzből fedezi. A vakációzók 34 százaléka havi bevételekből, 22 százaléka a SZÉP-kártyán lévő összegből finanszírozza az üdülést.

A kutatás rámutat arra is, hogy az utazásért, a szállásért, étkezésért, belépőjegyekért és a nyaralás alatt felmerülő egyéb kiadásokért 68 százalékban készpénzzel, 18 százalékban bankkártyával fizetnek.

A felmérést a Budapest Bank megbízásából az NRC piackutató vállalat végezte, 2014 június-júliusában, 18-75 éves internetező lakosság körében, 1200 fős mintán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik