Pénzügy

Százmilliókat húztak ki az államkasszából

Márk Edina
Márk Edina

2014. 07. 09. 10:46

Fiktív számlákkal összesen 600 millió forinttal rövidítette meg az államot egy fémhulladék-kereskedelmi cég.

Korábban a témában:

A Somogy Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy fémhulladék-kereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetőivel és társaikkal szemben. A cég képviseletében eljárva az egyik ügyvezető – túlnyomóan magánszemélyektől, vételi jegy kiállítása nélkül – fémhulladékot vásárolt fel, azonban a beszerzésekről a fémhulladék származását alátámasztó okiratokkal nem rendelkezett – közölte a Somogy Megyei Főügyészség. 

A cég ugyanakkor a felvásárolt fémhulladékot továbbértékesítette nagykereskedelmi cégek felé, amelyekről valós számlákat állított ki. Az értékesítésből befolyt nagy összegű bevételből fakadó áfafizetési kötelezettség csökkentése érdekében 2009 és 2011 között a cég két ügyvezetője és a könyvelő a beszerzéseket alátámasztó, de valótlan tartalmú, fiktív számlákat fogadtak be hét különböző cégtől, majd a számláknak a könyvelésbe és az áfabevallásokba történő beállításával csökkentették a fizetendő áfát.

Ilyen módon, illetve a cég működési körén belül további fiktív számlák felhasználásával a cég ügyvezetését ellátó két vádlott további 10 társuk közreműködésével 2009 és 2012 között különböző adónemekben összesen 600 millió forintot maghaladó vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. A Somogy Megyei Főügyészség a mintegy 6 ezer oldalnyi nyomozati irat és annak többkötetnyi melléklete alapján benyújtott vádiratban valamennyi vádlottal szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak közül a két ügyvezető előzetes letartóztatásban van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.