Pénzügy

Már fizethetünk az első magyar e-pénzzel!

Márk Edina
Márk Edina

2014. 06. 27. 09:27

A június elején startolt Bariont már több mint egy tucatnyi helyen fogadják el: fizethetünk vele többek között sörözésért, iskolaszerekért, kerékpárért vagy éppen ágyneműért. Kérdés, hogy milyen széles körben fog elterjedni.

Kezdetben volt a készpénz, majd a bankban tárolt számlapénz, és most itt a legújabb: az Európai Unióban éppen 3 éve engedélyezett digitális készpénz vagy más néven e-pénz. A június elején indult, magyar fejlesztésű Barion is éppen egy ilyen digitális készpénz, amelyet egy szerver tárol, és amelyhez bármilyen számítógépen és okostelefonon keresztül hozzáférhetünk.

Digipénz a zsebben

A Magyar Nemzeti Bank által elsőként engedélyezett Barion egy újgenerációs – forintalapú – fizetési rendszer, amelyben bankkártya és bankszámla nélkül is lehet ingyenesen vásárolni vagy akár bárkinek pénzt küldeni, számítógépen és okostelefonnal egyaránt. Igazi előnye leginkább a mobilfizetésnél mutatkozik meg, hiszen a mobilunkat mindenhová magunkkal cipeljük, így a digitális pénzünk is mindig a zsebünkben lehet.

A digitális pénz alkalmazása egyszerű és kényelmes, nem kell kilométeres számkódokat megjegyezni és plasztikkártyahalmokat magunknál tartani. A jelszónak köszönhetően a Barion-egyenleg nem lopható le a kártya fizikai ellopásával vagy másolásával. Ha ellopják a telefont, a Barion letiltása ingyenes, szemben a bankkártyák több ezer forintos letiltási díjaival.

e-pénz (e-pénz, mobilfizetés, digitális pénz, barion)Miért olcsóbb?

„A Barion egyrészt egy szubatomi részecske, ami kifejezi, hogy a rendszer a mikrofizetésekre is alkalmas, tehát már néhány forintot is lehet vele fizetni. Másrészt a név egy különleges gyémántcsiszolási eljárást is takar, ami pedig azért illik a Barion digitális pénzre, mert szoftvere ultramodern, szemben a bankkártyarendszerek középkori, nehézkes, lassú és drága szoftvereihez képest” – mondja Bíró Tamás, a rendszert üzemeltető Sense/Net Zrt. társalapítója.

Éppen a csúcstechnológia az oka annak is, hogy a Barion alacsony költséggel tud működni, így magánszemélyek számára teljesen ingyenes. A kereskedők alacsony, fix összegű tarifával vehetik igénybe: 1000 forint alatt díjmentes, felette pedig 50 forintba kerül, összegtől függetlenül.

A Barion rendelkezik a hagyományos készpénz összes előnyével: ugyanúgy anonim, bárkinek adható, gyors, egyszerű, zsebben hordható. A készpénzzel ellentétben viszont az e-pénzből mindig annyi van nálunk, amennyi kell, nem kell felváltani, nem feltűnő, nem szakad vagy vész el, nem kell őrizni, nem lopható és bárhonnan átküldhető, akár a világ másik végéről is.

Vége az SMS-nek?

Az internetre kapcsolódó okostelefonok térhódításával az SMS-alapú mobilvásárlás várhatóan ki fog szorulni a piacról. Az SMS-vásárlás nem csak nagyon magas tranzakciós díjai miatt kedvezőtlen, de a kezelése is kényelmetlen, valamint a pénz is csak soká érkezik meg a kereskedőhöz, csakúgy, mint a bankkártya esetén. A barionos fizetés ezzel szemben a nap 24 órájában azonnal megérkezik, és kis összegek esetében a kereskedőnek is ingyenes.

Az elfogadóhelyek listája, valamint a felhasználók tábora folyamatosan bővül – mondja Bíró Tamás. A június elsején indult rendszert már több mint egytucatnyi helyen fogadják el: fizethetünk vele többek között sörözésért, iskolaszerekért, kerékpárért vagy éppen ágyneműért. (Az elfogadó helyek listája elérhető a Barion weboldalán.)

Pofonegyszerű parkolás

Az első nagy ugrásként pedig a mobilparkolás lesz elérhető július elsejétől, miután a Barion elsőként írta alá a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez való csatlakozásról szóló szerződést, így máris több ezer elfogadóhellyel gazdagodik a Barion-használók közössége. „A Barion előnye, hogy az egyetlen olyan parkolásra alkalmas mobilalkalmazás, amelynek az előre feltöltött kerete másra is elköthető, akár mobilfizetéssel, akár a webshopokban” – magyarázza Bíró Tamás, a Sense/Net Zrt. társalapítója.

A Barion azt ígéri, hogy a mobilparkolási alkalmazás letöltése után a regisztráció csupán egy percet vesz igénybe (csak egy e-mail cím és egy jelszó szükséges), nem kötelező a személyes megjelenés, mint a bankoknál. Mivel a digitális készpénz még nagy újdonság, így a megismerését segítendő a Barion a mobilparkolás kötelező kényelmi díját a bevezetési időszakban átvállalja, így az július elsején 0 forint lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.