Pénzügy

Demján százmilliárdokat bukhatott

Az elmúlt hat évben a válság megtépázta az üzletember vagyonát – írja a Napi.hu.

Demján Sándor hat évvel ezelőtt még 300 milliárd forintra becsült vagyona 2014-ra mintegy 91 milliárdra csökkenhetett, elsősorban a válság miatt. Így a Napi.hu 100 leggazdagabb című kiadványának összesítése szerint a korábbi listavezető helyéről az 5. helyre szorult a sorban.

Az üzleti élettől fokozatosan visszavonuló, 71 éves üzletember vállalkozásai változatos évet zártak tavaly. A Napi.hu mikroszkóp alá vette a cégbirodalmat. Nézzük a legjobban és a legrosszabbul teljesítő vállalkozást.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A „ciprusi” fejőstehén

A Cipruson bejegyzett TriGránit Management Zrt., tanácsadással, ingatlanüzemeltetéssel és a cégcsoport cégei számára energiakereskedelemmel foglalkozik. A társaság tavaly összesen 1,46 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak. A nettó árbevétele közel 700 millióval, 5,5 milliárd forintra nőtt 2013-ban, az adózott eredménye 909 millió forint lett, ami közel háromszorosa az előző évinek.

A filmesek csak viszik a pénzt

Demján Sándor magántőkéjéből valósult meg a főként külföldi bérmunkáknak otthont adó etyeki Korda Filmstúdió – írja a Napi.hu. A 91 millió eurós (28 milliárd forint) beruházással, több ütemben készül el a létesítmény, az első ütemet 2007-ben adták át. A tulajdonosi kör kibővült Andrew Vajna filmproducerrel, jelenlegi filmipari kormánybiztossal és még két társsal. A stúdió felépítésére az Euroinvest Zrt. 2004-ben hozta létre a Korda Filmstúdió Kft.-t, ami jelenleg a műtermek és ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével és filmgyártással foglalkozik. A cégnek 2013-ban 357 milliós nettó árbevétele volt, azonban még veszteségesen működik, tavaly egymilliárdos mínuszt kellett elkönyvelnie.

További részletekért kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik