Pénzügy

Ezért lazsálhatnak a kertészek most

Dóra Melinda Tünde
Dóra Melinda Tünde

2014. 06. 01. 07:29

 

42 négyzetméter terület a kert hátsó részében – nem tűnik soknak, de akár egy egész család számára elegendő zöldséget termeszthetünk rajta. Sorozatunkban ahhoz adunk ötleteket, hogyan. Most például mulcsozunk.

Korábban a témában:

Június a kertészek pihenős hónapja. Már terem a borsó, a cékla, a saláta, a rukkola már virágzik, és elég nagy a karalábé. A nyári zöldségek – a paradicsom, a paprika, a cukkini, már a földben vannak. Alig maradt vetnivaló, csak a télre szánt káposztaféleségekkel és némi kis babvetéssel kell foglalkozni. Öntözni (remélhetőleg) alig kell majd, hisz június Magyarországon a legcsapadékosabb hónap.

Jó is lesz pihenni kicsit, mert júliusban és augusztusban meglepően megerőltető szüretelés vár ránk – aminek a szüneteiben pedig ismét előkerülnek a magtasakok, mert lesz még tél, és mi egyértelműen hangyák vagyunk, nem tücskök!

Példakertünk ágyásai

Az első ágyásban már a végét járja a spenót és a rukkola, vagyis virágozni kezdtek. A növényeket egy ideig még lehet azzal fiatalítgatni, hogy az ember levágja a magszárakat vagy visszanyesi pár centivel a föld fölöttig a növényeket, de egy ponton túl már nem érdemes: vegyünk tőlük érzékeny búcsút, és csináljunk helyet a szezonban jól teljesítő növényeknek. A rukkola virágja egyébként nemcsak, hogy ehető, hanem őrült finom is és feldobja bármilyen olivaolajos-ecetes típusú salátalevélválogatást. Nagyjából kész lesz a karalábé is, ha sikerült valóban rövid növekedési idejű fajtát (a szakkifejezés a tenyészidő, de nekem erről mindig a tehenek jutnak az eszembe) választanunk. A május második felében kiültetett paradicsomaink szépen cseperednek, valószínűleg pár levelüket eldobták, ha kicsit ügyetlenül ültettük ki őket és megsérült a gyökérzet, de ez igazából nem para, gyorsan helyrejönnek majd.

első ágyás (kert)

Ezen a ponton érdemes elvetni pár káposztát a két sor paradicsom közé – a paradicsomok buja fejlődésükkel kicsit elnyomják majd a káposzták növekedését, és nem lesz annyira tömör a fejük. De azért így is finomak lesznek, csak nem félmázsásak. A káposztáknál érdemes megemlíteni, hogy ha az ember egy egy-két-három fős háztartásban él, akkor közelebb kell vetni őket egymáshoz a normális 40-50 centinél. A közelebb ültetett káposzták kisebb fejet növesztenek majd, és nem kell annyit kidobni majd, ha a főzéshez elég egy kisebb adag is. A közelebb az 25-30 centis távolságot jelent.

A második ágyásból kikapkodott retkek helyére mehet kis fejessaláta, jól jön még majd az később.

ágyás 2 (kert)

A következő ágyásból elkezdhetjük kiszedegetni az újkrumplit, aminek mesés ízétől minden évben elájul az ember.

ágyás 3 (kert)

A negyedik ágyásban is lesz kis mozgás: már kiettük a fokhagymasorok közül a salátát, de ide legfeljebb egy adag retket érdemes tenni, mert júliusban nagy földmozgással jár majd, amikor felszedjük a fokhagymát és az nem tenne jót a fiatal gyökereknek. Ilyen melegben a retket lehet, hogy elfogyasztja majd a földibolha, erre készüljünk fel lelkileg. Sokat tenni ellene nem lehet, mert ezt az ágyást már nem lenne jó fátyolfólia alá tenni, fújkodni meg nem annyira érdemes.

ágyás 4 (kert)

Az ötödik ágyásból is kiszegetjük folyamatosan a salátát és a retkeket, ráadásul egyelés örvén szedhetünk bébirépát is bőven. A bébirépa azért is csodálatos, mert édes, zamatos és csak pár percig kell főzni.

ágyás 5 (kert)

A hatodik és hetedik ágyásban most nincs más dolgunk, mint gazolni és szüretelni. Az a cékla már jó lesz!

ágyás 6 (kert)

ágyás 7 (kert)

A képen latin nevén szereplő sarkantyúkának pedig kóstoljuk meg a levelét és a virágait – egyik csodásabb, mint a másik és egészen kiváló kiegészítő elemei egy salátának! v

Mulcs és mulcsfajták

Június elején érdemes lemulcsozni a szabad földfelületeket. Ennek az a jelentősége, hogy nem szárad majd ki úgy a talaj felszíne amikor hétágra süt a nap, s így sokkal jobban tudják a növények hasznosítani a vizet. De semmiképp ne a kertészetekben mulcsként forgalmazott fenyőkérget vegyük meg, mert azt nem szeretik a zöldségek.

Jó mulcs viszont a sima komposzt, ha 2-5 centi vastagon szétteríti az ember, s még egy jókora löket tápanyag is a földnek. A kert más részeiről levágott füvet vagy szalmát érdemes ennek a tetejére ráhordani – csak arra ügyeljünk, hogy egyszerre ne kerüljön annyi rá, hogy berohadjon az alja. (Ez egy sokkal kisebb veszély, mint az ember gondolná, a füvet simán le lehet tenni 1-2 centi vastagon.)

A komposzt fekete színe még melegíti is a talajt a melegigényesebb növények számára, mint a dinnyék vagy babok. Amikor pedig rátesszük a szalmát (ha elkezd egyszer ismét meleg lenni), az inkább visszatükrözi majd a fényt.

A hatását úgy tudjuk felmérni, hogy egy jó meleg napon, amikor sisteregve reped a föld, kicsit félrehúzzuk és megnézzük, milyen nedves, hűvös a talaj alatta. Tényleg hihehetlen.

A mulcsozásnak egyetlen – megkerülhető – hátránya van: ahogy felfelé nehezebben jön a víz, úgy lefelé is. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy egy levágott aljú PET-palackot szájával lefelé kicsit beások a növény tövéhez, és abba öntözök. Egy-egy másfél literes palackot akár többször is megtöltök vízzel egy locsolás alkalmával. Ez arra is jó, hogy kisebb a párolgási felület. (Amúgy egy erős vízsugár egy helyre irányítva szintén jó kis gödröt tud ásni magának.)

Szóval, ha lent van a mulcs, csak dőljünk hátra és figyeljük hogy eszi meg a talaj – augusztusra már alig lesz belőle.

Én a talajtáplálás miatt jobb szeretem a természetes mulcsokat, de egyébként létezik mulcsfólia is, ami (méregdrágán) ugyanúgy melegíti a talajt, átengedi a vizet, de csökkenti a párolgást és leszorítja a gazt. Ha az ember ilyesmiben gondolkodik, akkor talán valamivel olcsóbb a legyökeresedés ellen forgalmazott tartós fekete agroszövet.

Eddigi a sorozatban megjelent cikkek

Van 28 szabad négyzetmétere? Őrült sok pénzt ér! – FN24 Ebben a részben van egy számítás azzal kapcsolatban, hogy megéri-e a kertészkedés a vásárlással szemben. A válasz: IGEN.

Így lehetezer kiló zöldsége a kertjéből – FN24 Ebben a részben a felmerült kérdésekre válaszolva készítettem egy éves tervet egy példakertre, plusz hozamokat becsültem. A márciusi vetéseket is részleteztem.

Zöldséget termesztene? Akkor dobja el a kapát! – FN24 Ebben a részben arról van szó, milyen módszerekkel is érhető el ez a viszonylag nagy hozam.

20-30 kiló zöldséget szüretelhet egyetlen négyzetméterről – FN24 Ebben a részben pedig egy ágyásom egy évén mutattam be, hogyan lehet egy helyről 5-6 kör zöldséget is learatni.

A növény, amelynek hullájából él a többi – FN24 Ebben a részben a borsóról volt főleg szó, de kiderülnek az áprilisi vetési terv részletei is.

Így arat,aki jól vet – FN24 Ebben a részben a vetés trükkjeiről volt szó.

Van kertje? Enélkül nem ér semmit – FN24 Majdnem minden a paradicsomokról

Színarany potyog az égből, csak össze kell gyűjtenie! – FN24 Az esőről és az öntözésről

Fejlámpát a kertésznek! – FN24 A májusi vetni- és ültetnivalókról

Így védheti meg zöldségeit vegyszerek nélkül – FN24 Ésszerű trükkök a kártevők ellen

Így silányult el a magyar kertek zöldségkínálata – FN24 Régebben még a parasztok is ették azokat a leveleket, amiket most különlegességként ismerünk meg

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.