Pénzügy

Lehull a lepel a magyarok svájci dugipénzeiről

Márk Edina
Márk Edina

2014. 05. 28. 14:07

Egyre többen módosítják magyar adóbevallásukat azon magánszemélyek közül, akik kisebb-nagyobb összeget tartanak valamelyik svájci bankban.

Elérték céljukat azok az érdeklődő, figyelemfelhívó levelek, amelyek a közelmúltban érkeztek Svájcból a helyi bankok magyarországi ügyfeleihez – írta a Magyar Nemzet. A pénzintézetek arra kérték a címzetteket, hogy elfogadható módon igazolják ott tartott vagyonuk eredetét, egyúttal – ha kell – tisztázzák a viszonyokat.

Legalizálási kényszer

A lap szakmai körökből úgy tudja, jórészt a banki felkérések hatására egyre több érintett keres fel idehaza adótanácsadót, arra adva megbízást, hogy rendezze a Svájcban lévő pénzek itteni adóügyi helyzetét. A jelenség nem csak idehaza tapasztalható, Németországban például kis túlzással valóságos iparággá fejlődött a bevallások módosítása, a Svájcban lévő pénzek feltüntetése – írta az újság.

A nemzetközi jelenség mozgatórugóiról Lőcsei Tamás, a PwC adóügyi cégtársa a lapnak általánosságban azt mondta, a krízis kitörése óta az egyes országok hatóságai a költségvetési bevételek növelése érdekében mindent megtesznek a közterhek maradéktalan beszedéséért, ehhez pedig elengedhetetlen az államok közötti gyors információcsere.

Féltik hírnevüket a svájci bankok

A szakértő szerint a legalizálási folyamat Svájc érdekeit is szolgálhatja. A helyi pénzügyi szereplőknek kézzelfogható veszteséget jelenthetne, ha megkérdőjelezhetővé válna a svájci bankok tisztasága, márpedig ilyen következménye lenne annak, ha egy ottani pénzintézetről kiderülne, hogy például adócsalásból származó pénzeket bújtat – mondta Lőcsei Tamás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.