Pénzügy

Megtáltosodott a Babakötvény

Két és félszeresére nőtt tavaly november óta a kincstári Start-számlák száma. Van, aki majdnem százmillió forintot fizetett már be gyermeke jövőjének biztosításához.

A Magyar Államkincstár adatai szerint robbanásszerűen nőtt a nyilvántartott Start-számlák száma: míg tavaly novemberben még alig több mint 17 ezer volt belőlük,addig idén májusra már 42 ezerre emelkedett – írta az Azénpénzem.hu.

Babakötvény

Használt a megreformálás

A 2012 őszi átalakítással eltörölték a befizetési korlátot, ami miatt nőttek a számlán tartott összegek is. Az öt évvel ezelőtti átlagos megtakarítás majdnem megnégyszereződött, így már több mint 165 ezer forintnyi. Vannak azonban milliós összegek is, igaz, ez viszonylag ritka. Egymillió forintnál több van a számlak szűk 2 százalékán. De van olyan szülő is, aki már 99 millió forintot tett félre gyermekének a Babakötvényben.

Az is gyarapította a megnyitott számlák számát majdnem 4,5 ezerrel, hogy az életkori határt eltörölték (a 2006. január elseje előtt születetteknek is lehet már számlát nyitni)

Vonzó lehetett továbbá a szülőknek, hogy viszonylag jó kamatot fizet a kötvény az új rendszerben: 3 százalékponttal többet, mint az előző évi infláció. Az induló kamat például 8,7 százalék volt. S bár a csökkenő infláció miatt most már csak 4,7 százalék, ez még mindig jónak számít.

A bankok visszavonulóban

A reformmal együtt járt az is, hogy új Start-számlát már nem nyithatnak a bankok. A portál információi szerint azért sem igen versengenek, hogy megtartsák a még meglévő ügyfeleiket. Csak egyetlen bank akad ugyanis, ahol az államinál nagyobb kamatot adnak. S többen is levitték vagy a jövőben leviszik a kamatot (Budapest, CIB, OTP).

Az Ersténél pedig azt tapasztalták, hogy a kincstár Start-számlás ügyfeleiket levélben és telefonon is felkeresi, vigyék át megtakarításaikat hozzájuk.

A MÁK egyébként úgy tájékoztatta a lapot, hogy a szülők eddig mindössze alig több mint 3 ezer számlát vittek át hozzájuk.

A bámulatos növekedés mellett azonban még mindig több mint félmillió passzív számla van, vagyis amin csak az állami életkezdési támogatás pihen, és a szülők nem tesznek hozzá – említette meg a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik