Pénzügy

Devizahitelesek: Matolcsyék miatt nőhet a kamat

Egy jegybanki intézkedés hatására lehet még több fizetnivalójuk azoknak, akik nem forintban adósodtak el.

Devizahitelesek

Azt még nem tudni, hogy valóban lesz-e újabb devizahiteles mentőcsomag, vagy sem. Mert egyelőre csak ígéretek vannak.

Hétfőn például a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára így nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: már csak a Kúria határozata hiányzik ahhoz, hogy egyértelművé váljon, az Országgyűlés milyen keretek közt alakíthatja ki a devizakérdést végérvényesen rendező jogszabályt.

De kérdés, tényleg csak erre várnak-e. S hogy mi lesz addig is, amíg nem jön az újabb mentőcsomag.

Kamatemelés jöhet

Ez már abból derül ki, amit az MNB pénzügyi stabilitásért felelős ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak mondott pár napja.

A jegybank ugyanis megújítaná a 2012 júliusától bevezetett úgynevezett devizamegfelelési mutatót, és fokozatosan, félévente emelné, addig, amíg az el nem éri a 100 százalékot (2017-ben).

A gond az, hogy a mutató befolyásolja, hogy a bankok mennyiért juthatnak devizához. Ha pedig nőnek a forrásköltségeik, akkor az hatással lesz a devizahitelek kamatára is. Magyarul megemelheti.

Pedig ezek a kamatok eddig sem csökkentek túlságosan, annak ellenére sem, hogy a magyar országkockázat harmadolódott, és hogy pl. a svájci frank irányadó kamata is majdnem nulláig zsugorodott – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik