Pénzügy

10 tipp: ez kell ahhoz, hogy tényleg olcsón bankoljon

Ahhoz, hogy valaki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő számlacsomagot, számos szempontot kell mérlegelnie. Segítünk!

Az egyik legnagyobb hiba, amit el lehet követni az ideális bankszámla felkutatásakor,ha kizárólag egy-egy díjtételre koncentrálunk. Félreértés ne essék, kiindulási pontként tökéletes, hiszen már egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy bankhasználati szokásainkat tisztán lássuk. Ez viszont csupán az első lépés abba az irányba, hogy megtaláljuk a leginkább megfelelő számlacsomagot – írta a Bankmonitor.hu.

Ezután pedig kivesézték, mi a legjobb két szélsőséges bankolónak. Tudják, annak, aki mindnet online intéz, meg annak, aki csak a kápét becsüli.

Végül adnak 10 hasznos tippet, amit mindkét tábornak, meg a köztük lévő számos másiknak is érdemes megfogadnia.

Íme, mire figyeljünk, ha faragni szeretnék a banki költségeinken:

1. Ne ragaszkodjunk a postai értesítőhöz (kivonat), mert általában díja van. Az internetbankon pedig bármikor díjmentesen ellenőrizhetjük a számlamozgásokat.

2. Utalásainkat internetbankon, vagy mobilbankon bonyolítsuk, mert lényegesen olcsóbb, mint a telefonos, vagy ne adj isten a bankfiókban adott megbízás!

3. Amelyik megbízást lehet, automatizáljuk! Adjunk állandó átutalási, csoportos beszedési megbízásokat közüzemi számláink teljesítésére, mert amellett, hogy általában olcsóbbak, mint az eseti utalások még kényelmesebbek is.

4. Kártyánkkal inkább vásároljunk, és csínján bánjunk a készpénzfelvételekkel. Óvatosan, mert a díjmentes készpénzfelvételek száma véges (havi kettő, de legfeljebb 150 ezer forintnyi)!

5. Ha elkerülhetetlen, akkor ne feledjük, hogy saját bankunk ATM-je jellemzően olcsóbb, mint az idegen!

6. Ha nem muszáj, ne igényeljünk dombornyomott kártyát, mert általában drágább, mint elektronikus társai.

7. Ne igényeljünk olyan szolgáltatást, amire nincs is szükségünk (pl.: utasbiztosítást a kártyához, ha nem tervezünk külföldi utazást a közeljövőben)!

8. Ha valamit vállalunk, azt feltétlenül teljesítsük! Tehát, ha egy olyan bankszámlát választottunk, ami feltétel(ek)hez köti a kedvezményeket, akkor figyeljünk oda, hogy ezek maradéktalanul teljesüljenek, ellenkező esetben sokkal többe fog kerülni a  bankolás, mint azt korábban gondoltuk.

9. Ésszerű keretek között alkalmazkodjunk a számlához nyújtott kedvezményekhez! Például, ha havonta kétszer utalhatunk díjmentesen az internetbank, vagy mobilbank segítségével, akkor a keret kimerítését követően a többi utalást lehetőség szerint a következő hónapra ütemezzük.

10. Amit pedig sose felejtsünk el, a banki szerződések nem egy életre köttetnek! Időnként (évente, akár félévente) vizsgáljuk felül bankköltségeinket, és ha nem vagyunk elégedettek, ne habozzunk számlacsomagot, vagy akár bankot váltani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik