Pénzügy

Csányi az Orbán-kormány legkárosabb intézkedéséről

Az OTP közgyűlésén az elnök-vezérigazgató azt mondta: a végtörlesztéssel a leginkább rászorultak nem tudtak élni.

A bank pénteki éves rendes közgyűlése részvényenként 145 forint osztalékról döntött. Az OTP az osztalék kifizetésére 40,6 milliárd forintot tett félre. Mivel az OTP a saját részvényeire jutó osztalékot is kifizeti a részvényeseinek, ezért az OTP-papírok tulajdonosainak részvényenként várhatóan 147 forint jut. Az OTP-csoport tavalyi konszolidált adózás utáni nyeresége 64,1 milliárd forint volt. Az anyabank mérleg szerinti tavalyi nyeresége 69,37 milliárd forint volt a magyar számviteli szabályoknak megfelelően – tudatta az MTI.

A napi.hu szerint Csányi Sándor az osztalékról azt mondta, azért nem fizetnek többet, mert az orosz-ukrán politikai bizonytalanságok és a devizahitelesek ügyének lezáratlansága miatt fenn akarják tartani a jelenlegi magas tartalékszintet. Ugyanakkor jövőre, ha ezek a problémák rendeződnek, jelentősen nőhet az osztalékszint. Az elmúlt négy év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt, mert nem azok kapták a kedvezményt, akik a leginkább rászorultak, ezzel szemben a leghasznosabb az árfolyamgát volt, amellyel az adósok 30 százalékának csökkentek a terhei – mondta az OTP elnöke.

A magyar bankszektor összességében továbbra is veszteséges, mert az MNB által kalkulált 62 milliárdos összesített számviteli eredményből 90 milliárd egy nagybank külföldi tulajdonosának hitelelengedéséből, több mint 60 milliárd a külföldi érdekeltségek befizetéséből adódik. Csányi kiemelte, hogy 2008 óta a magyar bankok 870 milliárdnyi különadót, tranzakciós illetéket fizettek be a költségvetésbe, miközben a külföldi tulajdonosok 995 milliárd forinttal emelték a magyar leánybankok hiányzó tőkéjét.

Kocsis Máté, Halász János elég jól járt

Az origó 386-ból 125 képviselőt tudott megszólaltatni a végtörlesztés kapcsán, közülük többen éltek a lehetőséggel. 20-nak volt devizahitele, és a felük élt a végtörlesztéssel (250 helyett 180 forintos frank-, illetve 300 helyett 250-es euróárfolyamon fizette vissza az adósságát). Nem élt a lehetőséggel Lázár János, Varga Mihály, Gyurcsány Ferenc és Hiller István. A fideszes Kocsis Máté viszont 40 milliót is törlesztett, ezzel 15 milliót nyert az ügyleten, ellentétben azokkal, akik nem tudván élni a lehetőséggel, a folyó árfolyamon fizették vissza az adósságukat. És Halász János államtitkár is épp ennyit fizetett vissza-takarított meg. Rogán Antal tízmilliós tételről beszél, amit a végtörlesztés keretében fizetett vissza – megtakarításból és forinthitelből. A DK-ból Vadai Ágnes fizetett vissza 23,9 milliós tartozásából valamennyit, az összeget nem kötötte a média orrára. A szocialisták közül Ivancsim Imre, Gőgös Zoltán élt a lehetőséggel, mások viszont elvi okokból nem: Gyurcsányon és Hilleren kívül Burány Sándor sem. Fideszes elvi ellenzésről nem jött hír. Kósa Lajos, ifj. Bárándy Péter, Tóth József (MSZP) és mások nagyobb devizahitellel rendelkeztek a felmérés időpontjában, de nem válaszoltak a kérdésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik