Pénzügy

Átverés: a rezsicsökkentési vágyat lovagolják meg a csalók

FN24
FN24

2014. 04. 15. 15:55

Elektronikus levelekkel bombázva próbál minél több embert elérni, és lehúzni egy hálózat, amely a villanyszámla lefaragását ígéri, ha megveszünk tőle egy készüléket.

Korábban a témában:

Akár 75 százalékos áramdíj-megtakarítást is elérhetünk, ha megvesszük a csodálatos Energy Saver Pro készüléket – adja tudtunkra egy kéretlen elektronikus levél. Ami azért valljuk be, vérzik néhány sebből.

Nem túl hiteles levél

Ami gyanús elsőre, hogy finoman szólva sem következetes a levél. Ott kezdődik, hogy hol tegez, hol magáz (ékezeteket ritkán használ).

Egyszer azt írja, hogy eddig egy forintnyi áramért mindössze 0,75 forint értékűt kaptunk, de eztán ez nem így lesz. Aztán meg azt, hogy a kütyüvel 75 százalékkal kevesebb lesz az áramszámlánk. Ami ugye nem ugyanaz.

Aztán az ajánlati árnál adott árengedménynél is cseppet elszámolják magukat (38 ezerből 8 ezer engedmény az 18 ezer). A leírás pedig, hogy hogyan is működik a kütyü, felfoghatatlanul bonyolultan hangzik (a leegyszerűsített verzió: optimalizálja és jobbá teszi az áramellátást). Hmm.

Csak be kell dugni!

Ami érthető belőle: bedugjuk a konnektorba, oszt mindjárt olcsóbb lesz az áram. Még az „A”energiaosztályú készülékeknél is. Vagyis a tudatosabb fogyasztókat is igyekeznek befűzni.

Ami kérdés lehet, hogy hány konnektorba kell megvenni ezt a csodakütyüt, akciósan alig több mint tizennyolcezerért darabját.

Aztán furcsa, hogy állandóan növekvő villanyszámláról írnak, mintha nem is hallottak volna a magyar rezsicsökkentésről. Nem mintha a mínusz 20 százalék mellett nem mutatna jól még a mínusz 75 százalék.

És, hogy végleg meggyőzzenek, mérnököket idéznek (igaz, csak keresztnévvel), hogy tényleg valósak a megtakarítások. Meg elégedett fogyasztókat.

No és 100 százalékos pénz-visszafizetési garancia is van. Erre mondják, hogy túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

Indulhat a megtakarítás?

A kütyü felkeltette a Villanylap.hu figyelmét is, ezért tesztelték, mindenféle szempontból. Megrendelték, kipróbáltatták egy méréstechnikai céggel. Többször egy-egy órán át vizsgálták, hogy a különböző elektromos készülékek kevesebb áramot fogyasztanak-e a kütyün keresztül.

Sőt!

A teszt tapasztalatait így összegezték: a vizsgálat során fogyasztáscsökkenés nyomaira nem bukkantak. Sőt! Kiderült, hogy ha a kütyüt dugjuk csak be a konnektorba, akkor az maga is áramot fogyaszt, nem is keveset. Vagyis pluszkiadást okoz.

Ezért aztán megpróbáltak élni a pénz-visszafizetési garanciával, ám az elégedetlenség jelzésére megadott e-mailcímről kézbesíthetetlen jelzéssel jött vissza a levelük.

Szóval aki az áramdíjon akar spórolni, az jobb, ha nem ezt a kütyüt választja, hanem mondjuk lekapcsolja a lámpát.

A GVH vizsgálja

Mivel az interneten több angol nyelven elérhető tartalmat is találtunk, amely a készülékkel kapcsolatban csalást kiált, kíváncsiak voltunk, a magyar hatóságot tettek-e már valamit, hogy a hálózat ne tudja átrázni az embereket. Azt gyanítottuk, nem. Hiszen épp ma is kaptunk vagy három e-mailt a csodálatos megtakarításról.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól a Gazdasági és Versenyhivatalhoz irányítottak minket azzal, hogy a feltételezett tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat annyira kiterjedt, hogy a verseny érdemi befolyásolására is alkalmas. Vagyis a felügyeletnek nincs hatásköre az ügyben, helyette a GVH az illetékes.

Megtudtuk, a Gazdasági Versenyhivatal 2014. március 28-án indított versenyfelügyeleti eljárást az Energy Saver Pro LLC-vel szemben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.