Pénzügy

Lájtosabb nyugdíjemelések jöhetnek

A harmadik Orbán-kormány nincs ugyan lépéskényszerben, de a nyugdíjrendszer átalakítását előbb-utóbb el kell kezdeni. Már a következő négy évben is lehetnek változások.

A magánnyugdíjpénztárak majdnem teljes államosítása rövid távon tehermentesítette a költségvetést (hiszen már a teljes nyugdíjjárulék az állami nagykalapba kerül). Viszont ennek fejében bevállalták a jövőbeni kiadások növekedését.
Hiszen amikor nyugdíjba kerülünk, kizárólag az állami tb-kassza lesz kénytelen fizetni a teljes járadékot, pont azért, mert a nyugdíjpénztárak kiestek.

Tehát egyelőre sürgős teendő nincs, de előregondolkodni nem ártana.

Nők nyugdíj előtt

Mi várható a harmadik Orbán-kormány alatt?

A Napi.hu információi szerint a kormánypártok nem készülnek komolyabb változtatásokra rövid távon, de kisebb korrekciók lehetnek.

Úgy tudják, a sikeresnek tartott „nők 40” programban például szélesíthetik azok körét, akik bekerülhetnek, vagyis az irányadó nyugdíjkorhatárnál hamarabb mehetnek nyugdíjba. Az pedig nem valószínű, hogy (az egyébként ilyen formájában diszkriminatív programot) kiterjesztenék a férfiakra is.

Tavaly ezt ígérték

Egyéni számla

A lap által megkérdezett szakértők szerint a téma újra előkerülhet (korábbi ígéretek beváltása jeligére), annak ellenére is, hogy a magyar nyugdíjrendszer egyelőre nem egyéni számlás elven működik.

Azt sem zárnák ki, hogy a német vagy a svéd pontrendszeres nyugdíjat majd egyszer bevezethetik, hiszen ez egybevágna az egyéni számlás ígéret megvalósításával.

Erről mondjon le, ha normális nyugdíjat akar!

Lájtosabb nyugdíjemelések jöhetnek

Arra pedig nemigen lehet számítani a jövőben, hogy ismét felüllőné a kormány az inflációt, és így magasabb lenne a nyugdíjemelés, mint a pénzromlás mértéke – vélte a lap arra alapozva, hogy a rezsicsökkentés szerintük nemigen folytatódik a most következő ciklusban.

Az is bizonyos, hogy a ciklus első felében nem lesz érdeke a kormánynak a „terven felüli” nyugellátás-emelés.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.