Pénzügy

A világ öt leggazdagabb fiatalja

Srácok, akik vagy saját szerencséjük kovácsai, vagy ölükbe hullott a vagyon – és még elég fiatalok ahhoz, hogy ki is élvezzék.

 

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, különös helyet foglal el a világban – és a Bloomberg gazdasági lap listáján, amelyen a világ leggazdagabb 500 emberét szedi össze. Zuckerberg ugyanis a listán az egyetlen huszonéves. A vagyonát 25,6 milliárd dollárra becsülik. Ő mondjuk kimondottak korán kezdte: mire középiskolai tanulmányai végére ért, már elutasított pár állásajánlatot olyan cégektől, mint a Microsoft vagy az AOL. Zuckerberg idén lesz 30 éves.

A második leggazdagabb fiatal Alejandro Santo Domingo, Kolumbia második legvagyonosabb családjának a sarja. A család részvényes egyebek között a világ második legnagyobb sörgyártócégében, a SABMillerben. Santo Domingo 36 éves és már 3 éve irányítja a család vagyonának a gyarapítását. Vagyonát 16 milliárd dollárosra becsülik, ezzel a világ 75. leggazdagabb embere.

A negyvenesek már jóval többen vannak a listában, szám szerint 26-an. Leggazdagabb köztük a maguk idejében szintén csodagyereknek számító Larry Page és Sergey Brin, a Google alapítói. Őket talán nem is kell bemutatni, de néhány érdekes tény velük kapcsolatban: Larry aszteroida-bányászatba fektetett és személyesen írja alá minden új alkalmazott felvételét. Sergey búvárkodik és borászkodik. 30-30 milliárd dollárra taksálják a vagyonuk értékét.

Ernesto Bertarelli nevét talán kevesebben hallották. Vagyona abból származik, hogy a családi gyógyszercéget eladta a német Mercknek. Azóta leginkább arról ismert, hogy szenvedélyes hajós, s nagy riválisa a szintén vitorlásmániás Larry Ellisonnak, aki az Oracle-t alapította. Bertarelli vagyonát 16 milliárd dollárosra értékelték a Bloomberg elemzői.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik