Pénzügy

Ránk tolták a tranzakciós illetéket

Mi fizettük ki a bankoknak szánt adót – derült ki a jegybank elemzéséből.

A 11 legnagyobb pénzforgalmú banknál teljes mértékben megtörtént a tranzakciós illeték áthárítása – derül ki az MNB friss elemzéséből. Ezek szerint a bankszámla-tulajdonosok nem sokat változtattak bankolási szokásaikon, és a bankok be tudták szedni a drágább alapszolgáltatásokon az új adónem miatt kieső bevételeiket.

Mint a Portfolio.hu összesítéséből kiderül, a jegybank a leggyakrabban használt pénzforgalmi szolgáltatásokat, a készpénzfelvételi, a kártyás fizetésekhez köthető és az átutalási díjakat vizsgálta a tranzakciós illeték bevezetése és megemelése előtti, illetve utáni időszakban.

A lakossági bankkártyás fizetéseknél a bankok tavalyi kommunikációja szerint nem történt meg a tranzakciós illeték áthárítása, azonban ez annyiban igaz csak, hogy tranzakciós szinten nem jelent meg új vagy magasabb díjelem. Viszont az éves kártyadíjakkal a jegybank szerint teljesen áthárították a kormányzati terhet, átlagosan 1700-ról 3000 forintra nőttek az éves kártyadíjak (az alap betéti kártyáknál) – véli a jegybank.

Az áthárítást a cégek egy része megúszta, a jegybank feltételezése szerint azért, mert sok egyedi megállapodást kötöttek a pénzintézetek a nagy ügyfelekkel.

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik