Pénzügy

Jól beetetnek minket a bankbírsággal

Csak politikai PR-fogásnak tartják a külföldi elemzők, hogy az MNB milliárdos büntetést szabott ki a bankokra.

Majdnem 1,2 milliárd forintnyi büntetést kapott 35 pénzügyi szervezet a jegybanktól, és csaknem 10 milliárdot vissza is kell majd fizetniük a fogyasztóknak. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa csütörtöki bejelentése szerint a megbüntetett pénzügyi szervezetek jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit.

Mindezt politikai PR-fogásnak tartják a külföldi elemzők a Wall Street Journal cikke szerint – írta a Napi.hu.

Üzenet a népnek

A magyar kormány és a jegybank közötti viszony együttműködő – figyelmeztette ügyfeleit a múlt héten a francia Société Générale. Az MNB elnöke, Matolcsy György Orbán Viktor kormányfő szoros szövetségese. Az Orbán-kormány 2010 óta bevezetett, sokat vitatott gazdaságpolitikai intézkedéseinek atyja Matolcsy volt, aki egy évvel ezelőttig gazdasági miniszterként szolgált a kormányban.

Küldtek egy újabb üzenetet a népnek, amely arról szól, hogy a kormány továbbra is harcol a bankok ellen, védi velük szemben az emberek érdekeit – értékelte a büntetést Timothy Ash, a Standard Bank ismert feltörekvő piaci elemzője. Aki szerint mindez csak PR, s nem sok hatással lesz a bankokra – írta a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik