Pénzügy

Céges hiteltörlesztés: megint a gazdagok járhatnak jól?

Úgy tűnik, nagy csalódást okozhat a várva várt adómentes céges lakáshitel-törlesztési támogatás a munkavállalóknak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium megjelentette az adómentes céges lakáshitel-törlesztési támogatáshoz kapcsolódó részletes végrehajtási rendelet tervezetét, amiről az Azénpénzem.hu szakértők véleményét kérte.

Ők úgy látják, hogy ahogyan a végtörlesztésnél is a azok jártak jól, akiknek nem volt különösebb fizetési gondjuk (vagyis zsebből ki tudták fizetni a hitelüket), úgy most is a jómódúak kerülhetnek előnybe.

Hiteltörlesztés

A vállalkozóknak kedvezhet

A szakértők szerint a tervezet túl nagy adminisztrációs terhet rak a cégekre, és túlzott felelősséget kell vállalniuk (pl. a méltányolható lakásigényt nekik kell vizsgálniuk). Ez pedig lehet, hogy visszariasztja a sok munkavállalót foglalkoztató cégeket attól, hogy éljenek az adómentes törlesztési támogatás lehetőségével.

Viszont a lakáshitellel rendelkező vállalkozóknak jó lehetőség teremthet arra, hogy kihasználva az adómentességet pénzt vegyenek ki saját cégükből.

Mi kell ahhoz, hogy a cége támogathassa?

Méltányolható lakásigény kell hozzá: a lakás szobái és az ott lakók száma mellett a lakás értékét is figyelnie kell a munkáltatónak az adómentesség megállapításához.

Hogy maximum mennyi lehet a támogatás, azt itt találja.

A bankok inkább átvennék az adminisztrációt

No és furcsa, hogy a tervezet szerint a támogatást a munkáltató a dolgozó bármelyik bankszámlájára átutalhatná. Hogyan lehet így garantálni, hogy valóban a törlesztésre használják fel a pénzt?

A bankoknak sem tetszik

A pénzintézetek sem kifejezetten úgy kézelték a támogatást, hogy a hitelfolyósító ilyen módon kikerül a képletből. Ők azt szeretnék, hogy a pénz közvetlenül a hitelszámlára érkezzen.

És inkább elvállalnák a teljes adminisztrációt is a cégek helyett. Mert fontosnak tartanák, hogy minél többen éljenek a lehetőséggel – mondták el a lapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik