Pénzügy

Ennyibe fájhat, ha trendi sportra járatná a gyereket

Íme a legmenőbb edzések, amelyek számos költséget jelenthetnek a szülőnek, nemcsak a foglalkozások havi díját.

Bár a foci továbbra is az egyik legnépszerűbb sport a fiúk körében, divatos elfoglaltságnak számít a jégkorong és a küzdősport is. A lányoknál pedig a lovaglás és a formációs tánc a sláger.

Ezek azonban nem olcsó hobbik, a szülőknek sokszor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha ilyen sportágat választ a gyerek. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője a manapság divatos sportágak költségeinek nézett utána.

Formációs tánc – röpködnek az ezresek

Nézzünk egy divatos sportot, a lányok körében nagyon népszerű formációs táncot. Itt általában havi 5-6000 forint körül van az edzés havi díja, ha sportegyesületben edz a gyerek. Egy-egy verseny nevezési díja 1500-2000 forint.

Versenyzéshez egy sima egyesületi póló általában 2500 forint körül van, ahol viszont egyforma fellépőruhát választanak, például az akrobatikus rocky esetében, ott egy cipő 8000 forintba kerül, egy-egy ruha 3-10 ezer forint körüli összegre jön ki.

Lovaglás – jó drága hobby

Népszerű a gyerekek körében a lovaglás is. Egy-egy óra 2-6000 forint között mozog. A kobakok ára 6000 és 95 ezer forint közötti széles skálát ölel fel, egy lovaglópálca körülbelül 3000 forint, egy csizma 10 és 80 ezer forint között van.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Hokizás és küzdősport

A jégkorongozás szerelmeseinek sincs könnyű dolguk. Mire minden védőfelszerelést beszereznek a szülők a gyerekeknek, legalább 50 ezer forintot elköltöttek, és ennél a sportágnál is számolni kell a havi egyesületi díjjal, az edzés költségével, ami 4-6000 forint körül van.

A népszerű sportok közül még a küzdősportok számítanak a legolcsóbbnak. Egy gyerekdzsúdóruha például már 3-4000 forintért kapható, ugyanakkor itt is felmerül a havi 5000 forint körüli egyesületi díj.

Nem muszáj rögtön megvenni

Több megkérdezett edző is azon a véleményen volt, hogy amíg a diák nem választotta ki, mivel is szeretne hosszú távon, esetleg versenyszerűen is foglalkozni, addig felesleges drága felszerelésekre költeni. Inkább kérjünk kölcsön egy teniszütőt, lovaglásnál kezdetben megfelel kobak helyett a biciklis sisak is, csizma helyett egy edzőcipő. A felszerelésigényes sportágak esetében pedig, mint amilyen például a jégkorong, érdemes lehet először használt korcsolyát, védőruhákat beszerezni.

Nem mindenki engedheti meg magának

Természetes igény, hogy gyermekünknek szeretnénk mindenből a legjobbat megadni. Ugyanakkor kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy-egy sportág kipróbálásába több tízezer forintot beruházzanak. Amíg nem döntötte el véglegesen, mit szeretne csinálni, próbáljunk minél inkább költséghatékony megoldásokat keresni, így elérhetjük, hogy gyermekünk kipróbáljon egy-egy alkalommal költségesebbnek számító sportágat is, hogy eldönthesse, mivel is szeretne a későbbiekben foglalkozni.

Ha pedig hosszú távon eszközigényes, költséges hobbit választ, megkérhetjük, hogy a felszerelés beszerzéséhez járuljon ő is hozzá zsebpénze összegyűjtésével, esetleg alkalmi diákmunkával – javasolja Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűritagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik