Pénzügy

Vigyázzon, gyerekjáték lehallgatni a mobilját!

mobil(210x140)(1).jpg (mobiltelefon, )
mobil(210x140)(1).jpg (mobiltelefon, )

A világ mobilkészülékeinek zöme védtelen a lehallgatással szemben. Pedig egyre gyakrabban kerülnek a mobilok a bűnözők célkeresztjébe.

A világ mobilkészülékeinek zöme védtelen a lehallgatással szemben. Pedig egyre gyakrabban kerülnek a mobilok a bűnözők célkeresztjébe.

A hagyományos mobiltelefonok nem védhetők, a lehallgatás-védelemre áldozó okostelefon-használók aránya világszerte legfeljebb félszázalékos – derül ki egy  mobiltelefon-biztonsággal foglalkozó magyar cég elemzéséből. Pedig már tavaly is megugrott a bizalmas adatok elleni támadási kísérletek, sikeres támadások és adatlopások száma, az okozott anyagi kár pedig megháromszorozódott.

Az okostelefonnal rendelkező felhasználók mindössze 4 százaléka használ valamilyen mechanizmust telefonos kommunikációja és az eszközön elérhető adatok védelmére, lehallgatás-védelemre pedig legfeljebb fél százalék költ. A világon jelenleg 6,8 milliárd mobiltelefon-előfizetés van, amelyek 44,5 százalékát használják okostelefonnal. A lehallgatással szemben teljesen védtelen mobiltelefonálók száma meghaladja a 6,6 milliárdot.

Életünk a telefonon

„A mobiltelefonon zajló kommunikáción belül az e-mailek, tárolt adatok és a rendszer védelmére léteznek elterjedt eszközök, de a telefonhívások titkosítása még gyerekcipőben jár” – véli Kun Szabolcs, a hazai fejlesztésű CryptTalk megoldás egyik tervezője. Az Arenim Technologies tapasztalatai szerint még az üzleti és kormányzati felhasználók sem mind védik magukat.

Telefonbetyárok

Ugyanakkor a brit üzleti innovációs hivatal 2013-as információbiztonsági kutatásából az is kiderül, hogy tavaly a cégek 60-80 százaléka tapasztalt támadási kísérletet (2012-ben ez 40-70 százalék volt), 15-20 százalékuk fedezett fel sikeres támadást hálózata, illetve adatai ellen (2012-ben 7-15 százalék), és mintegy 10-15 százalék szerzett tudomást arról, hogy szellemi tulajdonát ellopták (2012-ben 4-12 százalék).

Lassan megszokjuk

„Két olyan tényező van, amely ijesztővé teszi a helyzetet. Az egyik a kisebb és nagyobb cégek, intézmények adatai elleni támadások mindennapossá válása és a keletkezett veszteségek rohamos emelkedése, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni” – figyelmeztet Kun Szabolcs. – „Másrészt, a kutatásokból az is kiderül, hogy a biztonsági incidensek mintegy 10 százalékáért az okostelefonok vagy táblagépek felelősek. Ha mindehhez hozzávesszük azt, hogy a hagyományos mobiltelefonok hívásai, üzenetei eleve nem védhetők, világossá válik: a biztonsági szabályozás a cégeknél olyan lassan követi a technológiai fejlődést, hogy elképesztő összegekre rúghatnak a felderítetlen károk is.”

A nagy ügyfelekre mennek

Mindennek ellenére, a szakértő szerint nincs mindenkinek azonnal szüksége mobilhívásainak titkosítására. A mobillehallgatás és SMS-elfogás elleni küzdelem első vonalában jellemzően a nagyszámú ügyfél adatait kezelő pénzügyi szolgáltatók, a jelentős szellemi tulajdonnal és saját fejlesztéssel rendelkező innovatív technológiai, ipari vállalatok, a kiemelt piaci tranzakciók, tárgyalások, tervek információit egymással és ügyfeleikkel rendszeresen megosztó nemzetközi jogi, pénzügyi vagy stratégiai tanácsadók, vagy akár a média és a tömegek számára értékes hírekkel szolgáló nemzetközi hírességek állnak.

 

Egy magyar start-up Stockholmban

Az Arenim Technologies magyar start-upként indult stockholmi operációs és budapesti fejlesztő központtal működő, nemzetközi IT-vállalat. Az Arenim által tervezett és fejlesztett távközlési és IT-biztonsági megoldásait világszerte alkalmazzák, a cég által fejlesztett kommunikációs motorral folytatott hívások száma 2012-re elérte a 100 milliót. A vállalat 2013-ban elnyerte az ISACA (Information Systems Audit and Control Association) „Értékteremtés információbiztonsággal” díját.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik