Pénzügy
utazás (utazás)

Nyugdíjas? 1+7 tipp hogyan utazza be olcsón Európát!

T.Sz.Zs.
T.Sz.Zs.

2014. 02. 04. 09:40

A nyugdíjasoknak számos kedvezményt kínálnak az uniós országokban, amiket érdemes kihasználniuk azoknak, akik utazni szeretnének. Csokorba gyűjtöttünk párat.

Korábban a témában:

Olvasónk mesélte, hogy egy családi beszélgetésen került náluk szóba: a nagyszülők még aktívnak érzik magukat, szeretnének utazni. Ám úgy érzik, nem tehetik meg, mert külföldön nincs nekik ingyenes jegy. Arról pedig végképp nem tudnak semmit, hogy milyen kedvezményeket vehetnének igénybe. Ezért utánanéztünk.

Itthon ingyen, vagy pótjeggyel

Azt minden érintett tudja, hogy Magyarországon a 65 év feletti utasok bármely belföldi viszonylatban, korlátlan számban, díjmentesen utazhatnak. A vasútnál kivételt az IC-k és a gyorsvonatok jelentenek, amelyeken pótjegyet kell váltani. InterCity vonaton pót- és/vagy helyjegy váltása kötelező, gyorsvonaton gyorsvonati pótjegyet kell venni.

Azzal azonban talán kevesebben vannak tisztában, hogy nemzetközi viszonylatban milyen kedvezményekkel utazhatnak az idősek, például vonattal.

Nemzetközi utazás

A hazai jogszabály előírása szerint a belföldi kedvezmények nemzetközi utazáshoz nem használhatók fel. A nemzetközi vasúti kedvezményeket az érintett vasutak biztosítják. A MÁV-START és minden más vasúttársaság a saját vasúti kedvezményeiről és néhány kiemelt úticélra vonatkozó ajánlatokról tud felvilágosítást adni.

A hazai vasúttársaság által kínált nemzetközi utazási ajánlatokról, állandó kedvezményekről itt tájékozódhat.  Nem kifejezetten csak nyugdíjasoknak szóló kedvezmények találhatóak az oldalon, de azért ezt is érdemes megnézni.

1. Mit ajánl a MÁV?

Európai vagy nyugat-európai körutazáshoz, az InterRail bérletet ajánlják, amelynél a kedvezmények korhoz kötöttek, így a gyermekek, fiatalok, felnőttek és az idősebb korosztály számára külön tarifát állapítanak meg. 
Ez a bérlettípus Európa 30 országában érvényes Portugáliától Lengyelországig, Norvégiától Törökországig.

Használatával korlátlanul utazhatnak az utasok a részes országok államvasúti hálózatán, valamint egyes magánvasutak vonalain a választott kocsiosztályon, érvénytartama alatt, illetve a választott napokon, míg más magánvasutakon a bérlet felmutatásával akár féláron is váltható menetjegy. Helyfoglalás-köteles vonatra azonban az InterRail bérlettulajdonosoknak is meg kell váltania a helyfoglalását – írta a MÁV megkeresésünkre.

Ezen kívül ingyenesen vagy kedvezményesen utazhatnak bizonyos buszokon, hajókon, és a szállás árakból, múzeumbelépők árából is lefaraghatnak. Az InterRail bérlet ára a napok számától és a szezontól függően időseknek másodosztályon 215-602 euró között van. Bővebb információt itt talál. Az egyes országokban is vannak azonban különböző kedvezményes konstrukciók.

Nyugdíjas vonatkedvezmények néhány európai vasúton

Az About.com ismeretterjesztő oldalon az idősek utazásáról szóló tájékoztató cikkben azt írják, bár a legtöbb idős utazó a nyugdíjas kedvezményeket a vasúti bérlettel azonosítja, néhány európai ország a jegyekre is kínál kedvezményt számukra.

És nem biztos, hogy a kedvezményes bérlet mindig olcsóbb, mintha kedvezményes jegyeket venne az utazó. 
Általában meg kell szerezni valamilyen fajta éves tagsági kártyát hogy az ember kedvezményes nyugdíjas minősítést kaphasson. A követelmények országonként változnak. Íme, mire számíthatnak.

1. Belgium

65 év fölött kínálnak a nyugdíjasoknak/időseknek magas kedvezményt vagy ingyenes vasúti utazást. A jegyek például csak 6 euróba kerülnek ha hétköznap délelőtt 9 óra után utazik valaki. Iskolaidőben (tehát nem tanszünetben) ez a kedvezmény a hétvégékre is vonatkozik. A jegy másodosztályú retúrjegy, és Belgium bármely állomására megvehető. Ugyanezekkel a feltételekkel az első osztályra 13 euróba kerül a jegy.

Néhány határ melletti állomásra a kedvezmények nem érvényesek. A kedvezmény érvénytelen a tanítási és munka szüneti napokon valamint a nyári hétvégéken.

2. Franciaország

A 60 év fölöttieknek kínál 60 euróért úgynevezett Senior+ Railcard nyugdíjas kártyát. Ez a TGV nappali és néhány éjjeli Intercitéj járataira 50 százalékos kedvezményt, minden más esetben 25 százalékos engedeményt ad, még a last minute vételre is.

A kártyával kedvezményekre jogosult mindaz, aki a RailPlus hálózat tagországaiba utazik. A vonatjegyet például mindössze 3 euróért lehet megvenni a 10 eurós alapár helyett.

Découverte Senior szolgáltatásuk pedig csúcsforgalmi időszakokban ad 25 százalékos engedményt ad a TER és Intercité járatokra.

3. Németország

Ugyancsak 60 év fölött kínál kedvezményt a BahnCard 50-re, amit az idősek féláron, 127,5 euróéert vehetnek meg másodosztályra (elős osztályon az ár a duplája). A BahnCard 50 féláras kedvezményt kínál a vasúti alapárakra a RailPlus hálózat országaiba.

Alaposan meg kell azonban nézni, hogy a BahnCard a megfelelő döntés-e annak aki, utazni szeretne. Mert ha társasággal (1 vagy több kísérő) megy valaki, akkor az utazás dátumától függően a Happy-Weekend Tickets-szel jobban lehet járni.

4. Olaszország

A Carta d’Argentot (Ezüst Kártyát) kínálják a 60 év felettieknek. A kártya 30 euróba kerül – de a 75 év feletti utazóknak ingyenes – és 1 évig érvényes. 15 százalékot spórol meg a legtöbb olasz vasúti jegy árából és 10 százalék engedményt ad az ún. couchette (másodosztályú alvófülke) jegyekre. 
Érvényes a RailPlus rendszerben 25 százalékos kedvezménnyel a nemzetközi utazásokhoz is. A jegyet és az Ezüst Kártyát is meg kell mutatni a kalauznak. Vannak azonban bizonyos korlátozásai, amiknek célszerű utánajárni, a kártya beszerzése előtt.

5. Portugália

A CP (Companhia dos Caminhos de Ferro Portugueses) vasúti rendszere a 65 év fölöttieknek kínálja a Cartão Dourado kedvezményeket különböző típusú vonatokra, amibe a regionális, nemzetközi és a Coimbra Urban járatai is beletartoznak. Az általános kedvezmény 50 százalékos. Bizonyos korlátozások azonban itt is vannak.

6. Spanyolország

A RENFE vasúti rendszer kínálja 60 év felettieknek a Tarjeta Dorada-t (Arany Kártyát). Ezzel a kártyával 25-40 százalékkal olcsóbban lehet vonatjegyet venni, attól függően, hogy a hét melyik napján és milyen messzire utazik valaki.

Hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön például 40 százalék az engedmény. Pénteken, szombaton és vasárnap pedig azokra a jegyekre amelyeket nem előrendeléssel és helyfoglalással vettek meg, 25 százalékos kedvezmény jár. A kártyát a RENFE állomásokon, jegyirodákban és utazási ügynökségeken keresztül lehet megvenni 6 euróért. Egy évig van érvényben.

7. Egyesült Királyság

Az angol Senior Railcard (Nyugdíjas Vasúti Kártya) 1/3-os árengedményt ad a másodosztályú és elsőosztályú vonatjegyek árából. 30 fontba kerül, 60 év felettiek vásárolhatják meg, és egy évre szól.

A reggeli dugók idején azonban (hétfő és péntek között) Londonban és a délkeleti területeken nem érvényes a Senior Railcard. 
A brit vonatjegyárak elég magasak ezért megéri előbb utánajárni a BritRail bérletnek is, ha valaki egyszerre több vonatutat kíván megtenni. 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.