Pénzügy

Rezsicsökkentés: értelmetlen a havi kimutatás

A lakásszövetkezetek szerint a rezsiszámlákban keletkező megtakarítás havi közlése értelmetlen. Levélben kérik a kormányfőt, évente csak egyszer kelljen megtenniük.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) szerint a havi megtakarítás kimutatása azért értelmetlen, mivel pénzügyileg – a többi mintegy 30 költségtétellel együtt – csak az éves beszámolóból derül ki, hogy az adott társasház egyenlege többletet vagy hiányt mutat.

Nehéz lesz megmagyarázni a tulajdonosoknak azt, hogy a rezsicsökkentés ellenére miért veszteséges a társasház, vagy a lakásszövetkezet – mondta Farkas Tamás, a LOSZ elnöke. A legutóbbi rezsicsökkentési törvény minden hónap 15. napjáig teszi kötelezővé – közüzemi szolgáltatói bontásban – az előző havi megtakarítás kifüggesztését. Minden év február 15-ig pedig az előző évi megtakarítást kell kimutatni.

A kisebb társasházaknál a kimutatás és kifüggesztés költsége meghaladhatja a megtakarítás összegét. A nagyobb, gázzal fűtött és lifttel felszerelt társasházaknál viszont elérheti a megtakarítás a havi 4-10 ezer forintot is. A mai megoldás beviszi a politikát a lépcsőházakba – vélte az elnök. Például sok tulajdonos hiszi azt, hogy a közüzemi számlákban mutatkozó megtakarítás visszajár a zsebébe, holott az csak egy szelete a teljes fenntartási költségnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik