Pénzügy

Jöhet a 330 forintos euró – vers az összeomlásról

Euró forint árfolyam (Valuta, Deviza, Árfolyam, Euro, Forint)
Euró forint árfolyam (Valuta, Deviza, Árfolyam, Euro, Forint)

Az MNB nem védi meg a forint árfolyamát és nem fog kamatot emelni az áprilisi parlamenti választások előtt – írta a Portfolio.hu.

A gazdasági portál a Societe Generale elemzőjét idézi és arra is emlékeztet, hogy a szakértők a forint gyengülésére játszó pozíciót nyitottak. A célárfolyamot 329 fölé helyezték, 3 hónapos időtávon.

A Societe Generale elemzője emlékeztetett rá, hogy Matolcsy György szerdai szavai alapján az MNB vélhetően nem fog interveniálni a forint védelme érdekében és vonakodna kamatot emelni az áprilisi parlamenti választások előtt. Phoenix Kalen szerint az MNB első körben arra világít majd rá, hogy a törökországi és dél-afrikai kamatemeléseknek minimális hatása volt az árfolyamokra, valamint a devizapiaci intervenció által kiváltott erősödés valószínűleg nem lesz tartós.


Fotó: Hír24

“Emellett az MNB számára politikailag fontos az alacsony kamat fenntartása a választások előtt, és meg akarja védeni azt a képet, hogy meg tudja tartani az emberek felé tett ígéreteit. Ehelyett az MNB inkább szokatlan lépéseket alkalmazhat a forintkötvény-tulajdonosok megvédése érdekében” – magyarázza az elemző.

A Portfolio.hu érdekesnek nevezi az elemzés azon részét, amelyben a szakértő emlékeztet: a magyar jegybankárokkal folytatott korábbi találkozásaikon az MNB vezetői jelezték, Magyarország el tudja viselni akár a 330 forintos euróárfolyamot is és a gyengébb forint szerintük “nem feltétlenül nem kívánatos” az ország számára.

A Portfolio.hu-nak Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a forint gyengülésének hatásairól csak annyit mondott, hogy a folyamatok túl frissek, még kevés az információ, átfogó számításokat még nem végeztünk, tudományos alapokon még nem készült vizsgálat, de a jegybanknak – ahogy a korábbi években sem – most sincs árfolyamcélja.

A Cink közben már azt írta, hogy egy “ismert, de neve elhallgatását kérő gazdasági szakember megírta a Felszarvazott piac dalát.

“Felszarvazott piac dala

Letolt kamattal állunk,
Férj és fivér dühöngve jő,
Kicsi itt a sansza annak,
Ki későn tölt, és sose lő.

Remeg a láb a mélység felett
Menekülni már nem lehet
Továbbra is köpök rátok
Akkor is kamatot vágok.

A számlálón három,tíz áll
de kötelez a kormány PR
Míg kimondom, már tizenkettő
Szabadulj a szelvényedtő’

Mint korábban megírtuk, a forint értékromlása azért nagy baj, mert ez azt jelenti: bármilyen importcikk drágább a számunkra, ami lassítja a gazdaság fejlődését is. De persze a romlás jelentős részben egyszerűen a válság természetéből adódik: nehéz időkben a befektetők hajlamosak kerülni a kockázatos befektetéseket, s Magyarország – jelentős részben a politika kiszámíthatatlan intékedései miatt – ide sorolódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik