Pénzügy

Hálás lehet a kormány a kivándorlóknak

Tavaly októberig 2,4 milliárd dollárnyi összeget utaltak haza a külföldön munkát vállaló magyarok.

A Fidesz-kormány csak a képzett munkaerő kiáramlását igyekszik megakadályozni, holott az álláskeresők mobilitása a küldő és a fogadó ország számára egyaránt nyertes játszma – írja a Népszava. Ezt az adatok is alátámasztják.

A magyar GDP mintegy 1,8 százalékát teszik ki ugyanis a külföldön munkát vállalók hazautalásai – derült ki a Világbank statisztikáiból, amit a lap idézett. Tavaly októberig 2,4 milliárd dollárt (vagyis 530 milliárd forintot) utaltak haza családjuknak a dolgozók.

Irány Németország

A Világbank 462 ezer főre teszi a külföldön dolgozó magyarok számát. Ez a lakosság 4,6 százaléka. A legkedveltebb célpontok a nemzetközi szervezet adatai szerint Németország, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztria, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Izrael és Svédország. A Világbank adatai szerint a kivándorlók aránya az egyetemi végzettséggel rendelkezők között már 13,2 százalékos.

A külföldön dolgozók által hazautalt összeg a külfölditőke-befektetést követően a második legnagyobb a külföldről érkező források közül. Az IMF szerint a jelenségnek nagy szerepe van a szegénység csökkenésében. Egy korábbi becslés szerint a hazautalások 10 százalékos növekedése 2 százalékkal csökkenti a napi 1 dollár alatti jövedelemből élők arányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik