Pénzügy

Vigyázat, vizezik a mirelit halat!

mirelit hal (mirelit hal)
mirelit hal (mirelit hal)

Az élelmiszerbiztonsági hatóság tanácsai a halvásárláshoz.

Karácsonykor minden évben jelentősen megugrik a halfogyasztás, azonban az enyhén növekvő tendencia egész évben jellemző volt: Magyarországon ma már egész évben fogyasztanak halat az emberek.

Ez fejenként évi több mint 4 kilogramm halat jelent, de a nyugat-európai országokhoz képest még mindig sereghajtók vagyunk. A lakosság tizede nálunk soha nem eszik halat – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből.

Itt az idei halvacsora ideje

A NÉBIH friss felmérése szerint csak minden negyedik magyar tartja egészségesnek a halhúst. A lakosság 36 százaléka csak évente néhány alkalommal fogyaszt halat, harmaduknál jellemzően erre az ünnepnapokon kerül sor.

A magyarok körében a legkedveltebb hal a ponty, de nem sokkal marad el a hekk és tonhal, ezt követi a törpeharcsa, süllő, keszeg és harcsa.

A többség (53 százalék) a fagyasztott termékek mellett teszi le voksát, tart a friss hal szálkásságától, szagától.

Bár mindössze 39 százalék dönt a friss halhús mellett, a magyarok többsége úgy gondolja, a kopoltyú színe vagy a hús szaga alapján el tudja dönteni, valóban friss árut vásárol-e.

66 százalék elsősorban hipermarketekben vásárol, de igen magas azok aránya is (33 százalék), akiknél az ismerősük, családtagjuk által kifogott hal kerül az asztalra.

A hal feldolgozása kapcsán a ritka halfogyasztók csak a halászlét és a harcsapaprikást ismerték, a legkedveltebb ételek a halászlé, rácponty, és a rántott és sült hal.

A magyarok kevésbé tartják lényegesnek a hús származási helyét. A tárolásra sem ügyelünk, csak a megkérdezettek 48 százaléka gondolja úgy, ha nem használjuk fel egy-két napon belül a megvásárolt halat, akkor azt le kell fagyasztani – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Olcsó halnak híg a leve

A tengerek túlhalászottsága ma már nagyon súlyos környezeti probléma; a tengeri halak nagy része pedig fagyasztva kerül a pultokra. A fogyasztók figyelmét azonban sokszor elkerülik az apró betűk, amelyek jelzik, hogy az áru tartalmának közel 50 százaléka víz.

A többség csak a kiolvasztást követően szembesül azzal, hogy az olcsónak hitt halfilé így valójában drágább volt, mint a jobb minőségű, friss hal. Fontos szabály, hogy az egyszer kiengedett fagyasztott terméket visszafagyasztani soha nem szabad. A jó halkereskedők készséggel megmondják vevőiknek, hogy az általuk kínált halat mikor, hol fogták és ezt igazolni is tudják.

Fagyasztott, friss, élő

A bolti akváriumok láttán sokan inkább a mélyhűtők felé fordulnak, a NÉBIH azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az így tartott állatok nincsenek veszélyben, így a vásárlás sem kockázatos. A halak télen hasonló sűrűségben verődnek össze a folyók és tavak mélyebb részein, így vészelve át a hideget.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal karácsony előtt és az ünnep után is folytatja a hazai és külföldi haltermékek rendszeres ellenőrzését, de a felhívja a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók és a kereskedők is sokat tehetnek a haltermékek iránti fogyasztói bizalom növeléséért. A Hivatal arra biztatja a fogyasztókat, hogy tudatosan vásároljanak friss, hazai halat és tájékozódjanak a haltermékek eredetéről.

Jön a mirelitszabályozás

A tudatos vásárlást elősegíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal már tervbe vette, hogy a fagyasztott halak minőségi tulajdonságait is lefektetik egy Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelynek munkálatai előre láthatólag a jövő évben fognak elkezdődni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik