Pénzügy

Újabb sarc a taxisoknak

Duplájára nőhet a taxiállomások díja több fővárosi kerületben. Közben rendületlenül ellenőrzik a fuvarosokat, lebukott egy olyan sofőr is, aki majdnem négyszeres árat kért egy reptéri útért.

Az első hónapok tapasztalatai alapján az új fővárosi szabályozás ellenére nem csökkent a taxisok száma Budapesten – közölte Komáromi Endre, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) divízióvezetője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési- és logisztikai kollégiumának taxi és személygépkocsis személyszállítási tagozatának szegedi kihelyezett ülésén szerdán.

 

A szeptember 1-jétől hatályos fővárosi rendelet, amely 2015 közepétől vonatkozik teljesen minden szolgáltatóra, többek között egy középkategóriás autónak megfelelő műszaki követelményeket és kényelmi szolgáltatásokat ír elő a taxiknál.

 

A fix tarifa bevezetése jelentős, legalább 20 százalékos áremelést jelentett, de akadnak olyan fuvarszervezők, akiknél a drágulás az 50 százalékot is elérte. A számítások szerint ez a 280 forintos kilométerenkénti viteldíj már az önköltségi szint fölött van – mondta Komáromi Endre.

Drágább taxiállomások?

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján a fővárosi kerületek maguk döntenek a taxiállomások létesítéséről, több kerület tervezi, hogy pénzt kér a közterület használatáért. Ha ez bekövetkezik, duplájára kellene emelni a jelenlegi 40 ezer forintos taxiállomás használati díjat – tette hozzá.

Túlszámlázó bukott le

Van rosszabb a magyar taxisnál. Olvasta már?

A BKK a rendelet előírásainak betartatása érdekében 24 fős ellenőrző csoport hozott létre. Az első két hónapban végzett 1720 próbautazás során a taxisok 45 százaléka nem adott nyugtát vagy számlát, és hetvennégy olyan eset volt, amikor a sofőr nem a fix tarifát használta és megkárosították az utast vagy éppen a taxamétert kikapcsolva az előírtnál kevesebbért vitte el az ügyfelet – közölte Komáromi Endre.

Hozzátette: a legkirívóbb szabálytalanságot az a taxis követte el, aki 57 kilométernyi utat számlázott a repülőtér és a Petőfi-híd közötti alig 16 kilométeres fuvarért.

Korábban járművel kapcsolatos hiányosságokról is beszámoltak az ellenőrök.

Az ellenőrzések folytatódnak, az elképzelések szerint jövőre a BKK Zrt. 50 millió forintot fordít ilyen próbautazásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik