Pénzügy

4-es metró és a lakásárak

Négyzetmérenként 290 ezer forintot is elkérnek az Újbuda-Központ közeli ingatlanokért. A 8. kerületi állomásnál 100 ezerrel kevesebb a maximum ár.

A jövő tavasszal megnyíló M4 metróvonal 10 állomása közül hétnek a környékén már 2008 óta megfigyelhető a lakások árainak relatív növekedése, ez azonban nem egyenletes a teljes vonalon, illetve az állomások szűkebb és tágabb környezetében – közölte az OTP Jelzálogbak, a saját adatbázisa alapján.

Az 5 pesti megálló környékén a lakások 2008 óta jobban tartják az árukat, mint a tágabb kerületben. Ugyanakkor a budai 5 megálló környékén ez csak kettőről mondható el.

Jó-e metrónál lakni?

A 2-es metró zajaira panaszkodnak a lakók. Bővebben itt.

Mellett vagy közel?

A közlemény megkülönbözteti az állomást közvetlenül határoló utcákban lévő lakásokat, és a megállók tágabb környezetében lévőket. Van olyan állomás, ahol a közvetlen környék a drágább, ilyen például a Kálvin tér, a Rákóczi tér, vagy éppen a Fővám tér, míg a budai oldalon mindenütt a tágabb környezet a drágább.

A közlemény ezt azzal magyarázza, hogy a metróállomás közvetlen környezete zajos, míg a kissé távolabbi utcák csendesebbek, de az ott lakók élvezik a metró előnyét.

A legolcsóbb és a legdrágább

Az állomások közvetlen környezetében legdrágábbak a lakások az Újbuda-központ környékén, négyzetméterenként 279 ezer forinttal. Ugyanitt legdrágább a tágabb környezet is 290 ezer forintos fajlagos árral.

A közvetlen környezetben legolcsóbb a II. János Pápa (volt Köztársaság) tér 159 ezer forintos négyzetméterenkénti árral, de a tágabb környezetben lévő lakásokért is itt kérik a legkevesebbet, 167 ezer forintot.

A 4-es metróra még tavaszig várni kell, de egy kis ízelítőt mi már kaptunk nyáron:

Olvasói sztorik