Pénzügy
fagy (fagy)

Tarolt a fagy Magyarországon

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 10. 18. 12:43

Az őszi hideg miatt több száz hektáron, összesen 5-700 millió forint értékben keletkezett kár az elmúlt napokban. Kártalanítás nem jár.

Korábban a témában:

Az idén a korán érkezett első őszi fagyok leginkább Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében okoztak jelentős kárt. Az időjárás leginkább a zöldségeket, a másodvetésű csemegekukoricát, a fűszer- és a pritaminpaprikát, valamint a paradicsomot sújtotta. Annak ellenére, hogy az érintett termelők részesei a kárenyhítési alap rendszerének, ahhoz befizetéseikkel hozzájárulnak, nem részesülhetnek kárenyhítő juttatásban – közölte Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

Az agrár-kárenyhítési rendszer jelenlegi szabályozása ugyanis nem teszi kezelhetővé az őszi fagykárt és az azt elszenvedő gazdálkodók kártalanítását: a rendszer csak a tavaszi és téli fagykárt ismeri el, az őszit nem. Az őszi fagyok a téli és tavaszi fagyokhoz képest kisebb területet érintenek, hiszen a legtöbb növényt ekkor már betakarították a földekről, a következő év terményeinek magja pedig épp csak bekerült a földbe.

Jellemzően ilyenkor főként olyan kultúrákat sújt az időjárás, amelyek kézimunka-igényesek, sok családnak biztosítanak megélhetést. Ezek a növények öntözést igényelnek, ami jelentősen növeli a költségeket és így az elszenvedett kár mértékét is. Ezért a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (VM), hogy nyújtson segítséget ahhoz, hogy az őszi fagykárt szenvedett termelők is részesülhessenek kárenyhítő juttatásban.

100 000 000 000 évente

Ennyi kárt okoz az időjárás évente, ezt enyhíti a Komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely épp azélrt jött létre idén júniustól, hogy az éghajlatváltozás miatt gyakrabban fellépő szélsőséges időjárási jelenségek miatt keletkező mezőgazdasági kárt enyhíteni tudja. Az alapban 8-9 milliárd forint van, ehhez képest 100 milliárdos a mezőgazdaság éves, az időjárásból eredő kára…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.